Закарпатці очікують швидкої розв’язки

Ситуація на Закарпатті, на перший погляд, спокійна. Але внутрішнє напруження залишається: блокпости силовиків біля Мукачевого і на в’їзді до Ужгорода, перекрита поки що біля Червоної гірки траса Київ—Чоп, цю ділянку треба об’їжджати через центральні мукачівські вулиці, що дратує водіїв. Також виставлено міліцейську охорону на всіх карпатських перевалах, через які можна заїхати в область.
У самому Мукачевому посилено заходи безпеки, на вулицях багато патрулів, скасовано всі масові заходи, взято під охорону об’єкти життєзабезпечення. Але людям хочеться нарешті спокою. І попри застороги місто живе в очікуванні, що не сьогодні-завтра все закінчиться і можна буде повернутися до звичного ритму життя.
Ужгород живе, власне, розмірено й звично, хіба що виставлено кілька автоматників біля входу в приміщення облдержадміністрації й обласної ради, розбили палатки «правосекторівці», котрі в понеділок мітингували. До них виходив голова ОДА, але протестувальники висувають політичні вимоги: відставка обласних силовиків та міністра А. Авакова й арешт депутата М. Ланьо. І заявляють, що протестуватимуть безстроково — поки не буде виконано їхні вимоги.
У селах навколо Мукачевого чергують патрулі. А туристичні фірми скаржаться, що потік туристів міліє — мало хто хоче їхати туди, де атмосфера напружена.
І все-таки закарпатці живуть очікуванням розв’язки тугого вузла мукачівського інциденту, який призвів до найгіршого — смерті людей, кинув довгу тінь незаслуженої ганьби чи не на всіх краян, абсолютно непричетних до незаконного збагачення, «розбірок польотів» між фігурантами стрілянини. «Хто відповість за все це?» — запитують люди.
У понеділок увечері надійшло повідомлення, що «у результаті спеціальної операції Службою безпеки України затримано двох представників «Правого сектору» з числа осіб, причетних до подій у Мукачевому. СБУ спільно з Генпрокуратурою проводить невідкладні слідчі дії», — йдеться у повідомленні прес-центру Служби безпеки.
Щоправда, неофіційні джерела «Голосу України» схиляються до думки, що ці двоє були важко поранені і їхній стан такий, що не можуть навіть говорити. «Вони не поранені», — сказала кореспондентові «Голосу України» прес-секретар облСБУ Людмила Коршунова.
А ось що повідомив на своїй сторінці у Facebook командир ДУК «Правий сектор» Андрій Стемпіцький: «Двоє наших бійців вийшли і свідомо здалися СБУ. Вчинили, як воїни, ухвалили виважене і важке рішення. Мета — дати повну інформацію по Закарпаттю і по наволочі, яка тут панувала, а також щоб припинити потік лайна, яке ллється на «Правий сектор». Вчинок, гідний поваги. Хай хтось тільки криве слово скаже проти них. Зробили хлопці це заради своїх побратимів і з повним узгодженням з командирами та іншими бійцями».
Як би там не було, але ці бійці мають дати свідчення, які проллють правду на події.

Василь НИТКА.

Закарпатська область.

***

Депутати Івано-Франківської міської ради у зверненні до Президента, керівництва парламенту та громади обласного центру Прикарпаття, яке на позачерговій сесії розглянули міські обранці, закликають оперативно, всебічно й об’єктивно розслідувати події в Мукачевому та утриматися від передчасних оцінок і необдуманих вчинків. Депутати наголошують на тому, що трагічні події на Закарпатті спровокувала бездіяльність правоохоронних органів. Звернення щодо подій у сусідній області було ухвалено консолідовано. За нього проголосували усі присутні в залі депутати.

Галина БРУХАЛЬ.

Івано-Франківська область.

***

Представники «Правого сектору» та його прихильники після подій у Мукачевому провели в Кіровограді акцію з вимогою звільнити міністра МВС Арсена Авакова, притягнути до відповідальності керівництво управління МВС Закарпатської області, нардепа Михайла Ланьо та політика Віктора Медведчука.
«Відео, викладене в Інтернеті, змонтоване, і там відсутній звук», — заявляють у кіровоградському «Правому секторі». Мовляв, люди Ланьо навмисне вбили одного зі своїх охоронців і відкрили вогонь по активістах. А коли серед тих з’явився перший поранений, бійці «Правого сектору» відкрили вогонь у відповідь.

Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоград.

***

У Херсоні біля будівлі облдержадміністрації триває безстрокова акція на підтримку «Правого сектору» з Мукачевого. На її початку біля партійного намету зібралося майже сорок чоловік, тепер їх кількість збільшилася до сімдесяти і продовжує зростати. З’явилися й шини, які учасники мітингу обіцяють запалити. Міліція мітингувальникам не перешкоджає, спостерігаючи за ними з протилежного боку площі Свободи. Заступник начальника УМВС Херсонщини підполковник Ілля Ківа висловив сподівання, що акція закінчиться мирно і силу нікому застосовувати не доведеться.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсон.