Історія з інцидентом, який стався в Мукачевому 11 липня, ніяк не добіжить кінця.
Ця чи не найрезонансніша в державі подія останніх днів продовжує тривожити все суспільство, а тим паче закарпатців. Її наслідки намагаються якнайшвидше залагодити і в столиці, і в області. З цією метою в парламенті у вівторок було створено тимчасову слідчу комісію, яку очолив народний депутат від Блоку Петра Порошенка Микола Паламарчук і до складу якої ввійшов також народний обранець-закарпатець Валерій Пацкан.
Навколо Мукачевого робота правоохоронців не припиняється ні на секунду уже шосту добу поспіль. Ось їхня офіційна заява: «СБУ працює на Закарпатті у посиленому режимі і не допустить нового кровопролиття... Спільно з МВС і Нацгвардією проводиться спецоперація із затримання озброєних осіб, які незаконно відкрили вогонь у центрі Мукачевого».
Водночас увага людей у погонах прикута, за інформацією з неофіційних джерел, до сіл Визниця і Бобовище, де, кажуть, були помічені підозрілі особи у камуфляжній формі. Їх начебто вже оточили, і всі вони закарпатці. Виважені люди твердять, що спецпризначенці давно б знищили «правосекторівців», які ховаються в лісах, але по-перше, шкода юних життів, а по-друге, вони мають дати цінні свідчення. Але це все поки що не підтверджено офіційно. Водночас допитують свідків, тривають обшуки, їздить військова техніка...
Ужгородом також прокотилася хвиля тривоги, занепокоєння і невдоволення. Засідала громадська рада при ОДА, голова облради Володимир Чубірко провів громадські обговорення цих подій, на які запросив митців, духовенство, політиків, учених... Коротко — їхня позиція полягає в тому, що в державі реформи імітуються, а не проводяться. Призначення всіх керівників обласних правоохоронців проводить Київ — там і повинні за все відповісти, а місія тутешньої інтелігенції — зробити все, щоб довести, що Закарпаття не є краєм контрабандистів, а було, є і буде краєм працелюбних, мудрих, толерантних і талановитих людей... Громадська коаліція «За реформи та інтеграцію України», яку очолює науковець Олег Лукша, ухвалила заяву, в якій сказано, що цим інцидентом «завдано непоправної шкоди іміджу України і краю» і владі слід з цього зробити належні висновки.
Під будівлею облдержадміністрації відбувся мітинг на підтримку міліції і проти «Правого сектору». Люди вимагали затримати бійців, звільнити з посади голову ОДА Василя Губаля і всіх т.в.о. голів РДА, які протягом восьми місяців «нічого не зробили» ні в боротьбі з корупцією, ні для області загалом. Інакше захищатимуться своєю легальною зброєю. Керівник області, який вийшов до мітингувальників і пішов під вигуки «Ганьба!», засудив такі наміри.
Варто додати, що преса сусідів Закарпаття — словаків, угорців, поляків, румунів — також б’є на сполох, а ОБСЄ готова допомогти українській владі залагодити конфлікт. Одне слово, кінець має настати. Закарпатці чекають висновків Києва.

Закарпатська область.