Земельний конфлікт, що триває з початку літа в Новомосковському районі Дніпропетровщини, набирає обертів. Фермери вважають, що в них незаконно відібрали майже 20 тисяч гектарів землі ринковою вартістю близько півтора мільярда гривень. При цьому «нові хазяї» ділянок запропонували віддати половину вже вирощеного фермерами врожаю — інакше ті втратять увесь. В особливо непокірливих почали горіти комбайни й трактори. Не знайшовши рішення на рівні області, люди вирушили до столиці — пікетувати будівлю Генпрокуратури (на знімку).

 

 

Як розповів «Голосу України» в. о. голови Асоціації фермерів Новомосковського району Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський, після проведеної «інвентаризації» земель з’ясувалося, що значній кількості ділянок фермерських господарств район, присвоєні кадастрові номери.


Кадастр — територія зловживань


Дані про ці земельні ділянки були внесені в Земельний кадастр із вказівкою «державна власність» — однак без внесення у відповідні бази інформації про те, що вони належать фермерам.


— При цьому присвоєння кадастрових номерів земельним ділянкам відбулося без відома керівництва господарств, без підготовки відповідної технічної документації на ці земельні ділянки, — повідомив Анатолій Гайворонський. — Таким чином, у результаті неправомірних дій посадових осіб, які мають  доступ до земельного кадастру, значна кількість ділянок, що належать фермерам, формально стали вважатися вільними, хоча на них і сьогодні ведуться сільськогосподарські роботи їхніми законними власниками.


Поставили перед фактом


Аграрії обурені тим фактом, що розпорядженнями голови Новомосковської райдержадміністрації від 26.12.2012 року ділянки передані в оренду приватному підприємству, про що не сповістили фактичних власників земель.
Фермери зазначають  кадастрові номери присвоєні всім сільськогосподарським угіддям району — чим також створені умови для передання зазначених угідь у володіння третіх осіб.


Таким чином, у результаті незаконних дій невідомих посадових осіб фермерські господарства району абсолютно безпідставно й незаконно були позбавлені належних їм земель, заявляють члени асоціації.


Аграрії також переконані в тому, що всі зазначені вище порушення є не поодинокими випадками, а носять масовий характер, загальна площа незаконно переоформлених земельних ділянок становить десятки тисяч гектарів.


— Внаслідок неправомірних дій посадових осіб земельні ділянки, які надавалися для ведення фермерського господарства, були незаконно передані в оренду і власність третім особам, — заявляють фермери району. — Оскільки жодне з постраждалих фермерських господарств не вживало — заходів з оформлення кадастрових номерів на належні їм земельні ділянки, а тим більше не мало ніяких намірів щодо передання цих ділянок третім особам, ми дійшли висновку про наявність у діях посадових осіб, якими були сфальсифіковані дані земельного кадастру, ознак складу злочину, передбаченого ст. 190, 364, 366, 367 КК України.

Дніпропетровська область.

 

ДОСЛІВНО

— Ми більше двадцяти років працювали на землі, яку нам виділили для ведення сільського господарства. Тепер нас її позбавили, — каже голова фермерської асоціації Анатолій Гайворонський. — Такого цинізму ми ще не бачили. За 150 кілометрів від нас іде війна, а тут одним махом захоплюють увесь район, усі сільгоспугіддя —  ставки, річки, пасовища й навіть цвинтарі. Коли ми виїхали на поля збирати врожай, то побачили там таблички з інформацією, що це приватна власність — і зазначений номер телефону. Подзвонили й почули: «Хлопці, врожай, який ви виростили, — уже наш! Ця земля вже наша. Хочете — поділимо врожай порівну: інакше зберемо його самі». Ми на це не пішли — змогли обстояти своє.


Високопосадовці ОДА й РДА, обласного й районного відділів земельних ресурсів, до яких ми зверталися, проблему вирішити не в змозі. Обласна прокуратура спустила питання на рівень районної. А там замість того, щоб знайти корінь зла й тих, хто в цьому винен, займаються невідомо чим. Від Генпрокуратури чекаємо чесного розслідування й законних висновків.