Учорашнє засідання Кабінету Міністрів України розпочалося хвилиною мовчання за трьома загиблими бійцями Нацгвардії під час сутичок біля парламенту 31 серпня, які Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк назвав провокаціями. Прем’єр доручив виплатити грошові компенсації всім правоохоронцям, які охороняли парламент 31 серпня, постраждалим і родинам загиблих.

Допомогу отримають усі

Прем’єр не озвучив конкретних цифр і сум виплат, хоча запевнив, що виплати отримають усі бійці Національної гвардії, котрі 31 серпня героїчно захищали Верховну Раду. Однак напередодні, 1 вересня, Президент України Петро Порошенко під час відвідин госпіталю, де перебувають на лікуванні постраждалі бійці Нацгвардії, запевнив, що всі бійці Нацгвардії застраховані державою так само, як і бійці в зоні АТО. І повідомив, що виплати родинам загиблих правоохоронців становитимуть 609 тисяч гривень.

У свою чергу прем’єр на засіданні уряду поінформував, що створено спільну робочу групу зі слідчих МВС, СБУ і ГПУ, головним завданням якої має стати негайне передання кримінальних справ до суду і притягнення до відповідальності всіх причетних до злочину — організаторів, замовників і виконавців.

А. Яценюк наголосив, що той перелік статей Кримінального кодексу України, за якими висунуто звинувачення підозрюваним у скоєнні жахливого злочину під стінами парламенту, передбачає пожиттєве ув’язнення, і закликав вжити всіх заходів, щоб ці бандити сиділи в тюрмі.

Нові підрозділи поліції

Прем’єр також відзначив як позитив процес реформування правоохоронної системи і, зокрема, створення Національної поліції. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков поінформував про перебіг формування підрозділів Національної поліції в областях. Він розповів, що проект патрульної поліції вже стартував у трьох містах — Києві, Львові та Одесі. А з 26 вересня розпочнуть роботу підрозділи патрульної поліції в Харкові — загалом на вулиці обласного центру вийдуть 800 поліцейських.

Сьогодні, 3 вересня, за словами Авакова, стартує набір поліцейських в Івано-Франківську, впродовж вересня також стартує конкурсний відбір до лав Національної поліції у Вінниці, Чернігові, Черкасах, Кременчуці, Полтаві. А 26 вересня розпочнеться набір поліцейських у визволених на Донбасі містах — Слов’янську і Краматорську.

Аваков також повідомив, що внаслідок переговорів керівництва МВС із партерами із США досягнуто домовленості, що 30 вересня до України прибудуть американські тренери, які допомагатимуть у підготовці українського спецназу оперативно-раптової дії.

Глава уряду доручив Міністерству фінансів опрацювати зміни до закону про держбюджет України на 2015 рік і проект закону про держбюджет-2016, в яких передбачити забезпечення реформування право-
охоронної системи, створення Національної поліції та посилення захисту українських поліцейських.

Три невідкладні законопроекти

Невдовзі відбудеться спільне засідання уряду за участю Президента України, на якому буде підготовлено декілька проектів законів для внесення до парламенту як невідкладні — анонсував прем’єр.

Серед цих законопроектів: про підвищення всіх соціальних стандартів (уряд вийшов із пропозицією щодо підвищення з 1 вересня поточного року всіх соціальних стандартів та мінімальних пенсії і зарплати). Окрім того, до парламенту буде внесено закон про списання зовнішніх боргів. Адже завдяки міжнародним перемовинам з іноземними кредиторами Україні вдалося домогтися списання чотирьох мільярдів доларів зовнішніх боргів і перенесення виплат за боргами на чотири роки — до 2019-го. Ще один проанонсований прем’єром законопроект — про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо конфіскації активів колишнього оточення Януковича на суму майже 1,5 мільярда доларів США — коштів і цінних паперів.

Запасів газу на зиму недостатньо

Під час засідання уряду пролунала і ще одна не вельми втішна новина: тих обсягів газу, які наразі накопичено в українських газових сховищах, недостатньо для проходження опалювального сезону, — повідомив А. Яценюк. Однак, за його словами, уряд шукає додаткові фінансові ресурси для збільшення запасів газу та закупівлі голубого палива.

«Запаси в газових сховищах зросли на півтора мільярда кубометрів і нині становлять 14,5 мільярда кубічних метрів, — сказав Яценюк. — Для того, щоб нормально пройти опалювальний сезон, потрібно 19 мільярдів кубів. Нині здійснюється закачування, і уряд шукає додаткові фінансові ресурси щоб збільшити обсяги запасу газу і для закупівлі газу».

 

 

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков (ліворуч) і міністр оборони України Степан Полторак.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.