Літературно-мистецький проект «Гастролі одного твору», присвячений письменнику-земляку Михайлу Коцюбинському, презентували нещодавно у Вінниці.

Його реалізує Вінницький літературно-меморіальний музей Михайла Коцюбинського на кошти гранту ГО «Український центр розвитку музейної справи». Його автором є працівник музею Анна Андрушко.

— Ми йдемо до своїх відвідувачів — так можна назвати наш проект, — повідомив кореспонденту «Голосу України» директор музею Федір Панчук. — Захід відбуватиметься не в стінах нашого закладу, а в центрі міста, у приміщенні одного з найбільших торговельних центрів. У вихідні там буває багато людей. На перший погляд, незвичне місце для музейної акції. А виступ симфонічного оркестру на ринку в Одесі? Але ж який успіх мали артисти! Час ламає стереотипи. Маємо враховувати це.

За задумом автора, головна мета проекту — показати по-новому фрагменти твору «Тіні забутих предків». Для цього залучили акторів «Експериментального вуличного театру» Вінниці. Розповідь про історію написання твору вони чергують з виставою (за уривками повісті) ще одного колективу — Театру тіней. Все це підсилює відео-інсталяція. На фоні дійства представлено кабінет письменника: один з акторів з ручкою в руках, сидячи за столом, поринає у муки творчості, зображаючи роботу талановитого земляка над написанням твору.

Три суботи поспіль, тричі на день — о 13-й, 15-й і 17-й годині — бажаючі матимуть можливість згадати про талановитого письменника-земляка і поринути у світ одного з його творів.

Це вже друга акція музею Коцюбинського, з якою заклад виходить в люди: на початку року у місті на рекламних щитах і білбордах, встановлених на зупинках громадського транспорту, з’явилися портрети Коцюбинського з фрагментами його творів. Обидві вони приурочені 150-й річниці від дня народження класика української літератури.