На Волині продовжується «бурштинова війна». Понад дві тисячі шукачів сонячного каменю в понеділок знову, як і тиждень тому, штурмували лісові масиви поблизу сіл Вовчицьк та Лісове Маневицького району. Виникла сутичка між місцевими «старателями» та приїжджими. Працівники міліції, лісової охорони, громадські активісти намагалися попередити конфлікт. В Інтернеті з’явилися повідомлення про поранених і вбитих з вогнепальної зброї, підпал машин силовиків. Однак ця інформація не відповідає дійсності. Правоохоронці застосовували вогнепальну зброю, але лише для попереджувальних пострілів вгору.

Як повідомив під час прес-конференції начальник управління МВС у Волинській області генерал-майор міліції Петро Шпига, жодних поранень не було. Правоохоронцям вдалося нейтралізувати організаторів цієї протиправної акції. Незаконним добувачам бурштину протидіяли 525 працівників міліції, 100 — лісової охорони, 60 — Національної гвардії, а також працівники СБУ, екологічної інспекції, ДСНС, громадські активісти. Загалом майже тисяча осіб.
Міліція затримала 193 учасників протистоянь. З ними проводять слідчі дії.
Цікаво, що серед шукачів бурштину було багато працівників розташованої неподалік місця подій Рівненської атомної електростанції і жителів сусіднього Володимирецького району Рівненської області. Був навіть священик з парафіянами з цього району (після розмови з правоохоронцями вже покаявся). Місцевих мешканців — лише двадцять. За словами Петра Шпиги, вони не підтримують дій гастролерів-копачів і переживають за сплюндровані ними довколишні ліси і поля.
Правоохоронцями також вилучено кілька автомобілів, чотири кілограми бурштину-сирцю, 400 лопат, два запали до вибухових пристроїв, значну суму грошей.
Як повідомив керівник волинської міліції Петро Шпига, на ранок 29 вересня на ділянці поблизу сіл Вовчицьк і Лісове копачів бурштину не було. У цілодобовому режимі працюють міліцейські пости. Однак гарантії, що шукачі бурштину знову не повернуться сюди, немає. Надто велика спокуса швидко заробити великі гроші.

Волинська область.