Кабінет Міністрів ухвалив рішення про встановлення соціальної норми в обсязі 200 кубічних метрів газу за ціною 3600 гривень для всіх домогосподарств, які використовують природний газ для опалення. «Це вдвічі дешевше, ніж ринкова ціна природного газу, яка становить сьогодні 7188 гривень», — повідомив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Арсеній Яценюк та зазначив, що різницю в ціні буде компенсовано за рахунок держбюджету.


За його словами, це стане можливим після того, як з 1 жовтня набере чинності новий закон про ринок газу. «За цим законом Кабінет Міністрів має можливість приймати спеціальні рішення щодо продажу газу для населення за ціною, яка визначена урядом, але в тому разі, якщо уряд знаходить ресурси на компенсацію такої заниженої ціни з державного бюджету», — сказав він та додав, що олігархи, які контролювали український ринок і постачання газу в Україну, відійшли у минуле. Так само свою монополію з постачання та продажу природного газу втрачає і «Нафтогаз України». «Ми фактично будуємо повністю європейську демонополізовану систему ринку природного газу, де постачальник сам визначає, кому продавати, а покупець — у кого купувати», — наголосив А. Яценюк.


Оцінюючи ситуацію із підготовкою до опалювального сезону, прем’єр повідомив, що нині на рахунку «Нафтогазу України» вже є 500 мільйонів доларів США для закупівлі газу та що очікується позитивне рішення Ради директорів Європейського банку реконструкції та розвитку про надання Україні додатково 300 мільйонів доларів США для закупівлі газу на західному кордоні. «У разі ухвалення цього рішення НАК «Нафтогаз України» проведе за процедурами ЄБРР відповідний тендер, щоб на 300 мільйонів доларів США придбати газ для української економіки саме на західному кордоні», — підкреслив А. Яценюк. Крім того, це рішення дасть змогу Україні до кінця року отримати ще 500 мільйонів доларів США від Світового банку. «Загальний пакет фінансових коштів, необхідних для того, щоб пройти зиму, становить майже 1,3 мільярда доларів США. Із них 500 мільйонів доларів вже на рахунках «Нафтогазу», щодо 300 мільйонів — сподіваюся на позитивне рішення ЄБРР, і 500 мільйонів доларів до кінця поточного року надасть Світовий банк для НАК «Нафтогаз України» під державні гарантії для закупівлі газу і проходження опалювального сезону», — окреслив ситуацію прем’єр.


Відкриваючи засідання, глава уряду поділився гарною новиною: за результатами переговорів Китай прийняв рішення про надання 18 українським компаніям, що виробляють і постачають молочну продукцію, доступу на свій ринок. «Ці компанії тепер отримали можливість продавати українську молочну продукцію до Китаю, і це дуже серйозний крок до того, щоб ми отримували нові ринки, оскільки абсолютно зрозуміло, що Росія закрила свій ринок. Тому ми не зупиняємося і шукаємо нові ринки збуту як у Китаї, так і в Європейському Союзі та в третіх країнах», — сказав він та підкреслив, що з 1 січня 2016 року повноцінна Угода про зону вільної торгівлі з ЄС набуде чинності, «хоч би як цього не хотіла Росія». Прем’єр також повідомив, що наприкінці року в Києві відбудуться засідання україно-китайської міжурядової комісії та бізнес-форуму.


Міністр інформаційної політики Юрій Стець повідомив, що сьогодні, 1 жовтня, буде запущено мультимедійну платформу іномовлення України. «Нам казали, що це неможливо. Але, однак, свою роботу ми зробили. До завершення проекту залишилося три кроки: два голосування у Верховній Раді і підпис Президента під законом «Про систему іномовлення України», — сказав міністр.


Після презентації, проведеної просто на засіданні Кабінету Міністрів, було затверджено зразки форми поліцейських. За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, нову форму поліцейського отримуватимуть лише реформовані підрозділи нової поліції та новопризначені поліцейські, які пройшли атестацію. «Тому, якщо ви побачите на вулиці людину у формі старої міліції вже після 7 листопада, — це означає, що або його підрозділ ще не пройшов процедуру, або він сам ще не пройшов атестацію. Хоча це не означає, що він поганий — просто ще йде процес», — зауважив він та нагадав, що з 7 листопада де-юре припинить своє існування міліція, але де-факто перехідний процес ще триватиме майже шість місяців.