Останні півтора року для Військового клінічного медичного центру Південного регіону — особливі, як, напевно, і для всіх військових медичних закладів країни. За час проведення АТО через Одеський госпіталь пройшло понад 4000  бійців. Нині тут перебувають на лікуванні 125 учасників АТО.

 

 

Нині госпіталь повністю готовий до прийому поранених: лікарі мають необхідні досвід і кваліфікацію, госпіталь забезпечено ліками й обладнанням, налагоджено тісний контакт з волонтерами для взаємодії у тих питаннях, де держава допомогти не може. За словами заступника начальника ВКМЦ Південного регіону полковника медичної служби Віктора Михайлуци (на знімку) у госпіталі є всі необхідні медпрепарати, але низка ліків, які не входять до визначеного державою переліку закупівель, але необхідні для лікування поранених, закуповують волонтери. «Я дуже вдячний волонтерам, які надавали допомогу на початку конфлікту. Зараз держава повернулася обличчям до армії. Але є ліки імпортного виробництва, які нам заборонено купувати за формуляром. Тоді ми звертаємося до волонтерів, щоб закупити препарати, які потрібні певному військовослужбовцю в певний момент», — пояснив Віктор Михайлуца, наголосивши, що йдеться передусім про антибіотики останнього покоління, ферменти.


До слова, з волонтерами госпіталь працює дуже тісно й продуктивно. Для них на території медзакладу виділено окреме приміщення — волонтерську кімнату, де вони можуть зустрічатися, відпочивати, сортувати допомогу тощо. А волонтерів, які прагнуть допомогти хворим бійцям і госпіталю, — дуже багато. На самому початку до госпіталю несли все: від телевізорів і кондиціонерів до ліків і їжі. Нині волонтерська допомога потрібна адресно в окремих випадках.


До прийому поранених готові й медики. За півтора року війни 92% лікарів госпіталю побували в зоні проведення АТО, деякі навіть двічі.


Одеська область.


Фото надано Одеським кризовим медіацентром.