Уряд України готовий 11 грудня цього року відзвітувати перед українським народом та перед Верховною Радою про виконання затвердженої парламентом програми діяльності Кабінету Міністрів. Про це, відкриваючи вчорашнє засідання Кабінету Міністрів, заявив прем’єр Арсеній Яценюк. У зв’язку з цим він дав усім міністрам публічне доручення щодо підготовки звіту про результати річної роботи.


«У нас є місяць, і я доручаю всім міністрам протягом цього часу провести відповідні зустрічі з фракціями коаліції. Як Прем’єр-міністр, також готовий зустрітися з усіма фракціями та з кожною окремо, щоб дати чіткі відповіді на запитання, що було зроблено, які результати досягнено та які спільні зусилля парламентських фракцій, уряду та Президента необхідні для того, щоб Україна рухалась по шляху реформ», — сказав він.


А. Яценюк також повідомив, що в нього вже нині є низка пропозицій щодо складу міністерств та структури обласних державних адміністрацій. «Ми проводитимемо політичні консультації з парламентськими фракціями та Президентом, щоб побудувати ефективну модель функціонування всіх органів державної влади, в тому числі й центральних», — повідомив глава уряду та додав, що ці пропозиції передбачають ліквідацію дублюючих функцій та покращення якості держслужбовців. У зв’язку з цим він висловив сподівання, що Верховна Рада найближчим часом ухвалить в цілому закон про державну службу.


Водночас прем’єр наголосив, що чимало важливих кроків потрібно зробити невідкладно. Насамперед він закликав Верховну Раду вже сьогодні ухвалити в цілому законопроекти, які стосуються надання українським громадянам безвізового режиму для поїздок до країн Європейського Союзу.


Ще одне невідкладне завдання уряду та парламенту стосується ухвалення держбюджету та проведення податкової реформи. «Ми виступаємо за скорочення видатків державного бюджету, і на це має бути спільна воля як Кабінету Міністрів, так і парламенту», — сказав А. Яценюк, підкресливши при цьому, що як глава уряду ніколи не піде на скорочення соціальних стандартів.


«Оптимізація витрат державного бюджету, покращення управління коштами — це те, про що ми готові вести найширшу публічну дискусію», — зазначив прем’єр. Стосовно податкової реформи, то, за його словами, вона має відповідати принципам збалансованості бюджету, спрощення адміністрування податків та запровадження економічної системи, яка стимулює розвиток економіки. При цьому А. Яценюк особливо підкреслив, що проект державного бюджету і податкова реформа мають відповідати плану реформ, який схвалений урядом та підписаний Президентом і прем’єром у рамках співпраці України з Міжнародним валютним фондом.


Глава уряду також повідомив, що найближчим часом очікує на статистичні дані, які мають засвідчити невелике, на рівні 1 відсотка, економічне зростання.