Це вже четверта публікація на згадану тему, яку друкує наша газета протягом місяця («Голос України» № 186, 06.10.2015 р., № 199, 28.10.2015 р., № 203, 03.11.2015 р.). У них ми подали різні точки зору на цю важливу тему. Адже йдеться про збереження багатств надр України, мальовничої природи Волинського Полісся. Сьогодні ми познайомимо вас із позицією голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика, який відповів на запитання нашого кореспондента під час чергового брифінгу, які керівник виконавчої влади регіону проводить щопонеділка після оперативних нарад.

— Володимире Петровичу, ви як голова облдержадміністрації, а тепер ще й депутат обласної ради, будете підтримувати пропозицію створення комунального підприємства «Бурштин Волині»?
—Укотре наголошу, що в області проведено колосальну роботу щодо впорядкування питання видобутку бурштину. Вистачало скептиків, які переконували: не зможете таку роботу організувати. Але вони не бачили документів, які надала громада села Галузія. У результаті ми отримали відповіді з Міністерства екології, Державного комітету України з питань геології та використання надр і з Міністерства агрополітики.
Всюди зазначено, що потрібно провести цілу низку заходів не лише щодо створення товариств, а щодо системної роботи. Але, на превеликий жаль, представники міністерств та відомств не знають, що на прикладі Галузії ми створили не просто товариство з обмеженою відповідальністю (ТзОВ), а серйозну структуру з чотирьох блоків. І в цьому товаристві фактично вже є підприємство, яке займатиметься геологорозвідкою і має відповідні дозволи. У рамках цього товариства є страховий фонд, а це — відповідальність і попередня оплата збитків, які матимуть лісівники в процесі видобутку бурштину. Окрім цього, існування фонду це і гарантія проведення рекультивації. Вважаю, це ще важливіше, аніж геологорозвідка. Також на базі села Галузія створено безпосередньо виробничий підрозділ. Він і займатиметься видобутком бурштину, але під керівництвом спеціалістів і за участю лісівників, екологічної інспекції тощо. Четвертий підрозділ займатиметься безпосередньо рекультивацією. Це не просто бажання селян видобувати бурштин лопатами, а серйозна структура. Нам залишилося одне — отримання погодження з Мінекології, плюс питання, пов’язані з виділенням території, а це — компетенція обласної ради. Насправді ми підійшли дуже близько до запуску процесу.
Щодо комунального підприємства «Бурштин Волині»... Основне його завдання — надання практичної допомоги таким структурам у різних регіонах Волині. Хто, до прикладу, має готувати рішення про виділення землі під роботи, хто має аналізувати ситуацію загалом? Тому ми говоримо про «Бурштин Волині». Хочемо скоординувати дії, щоб не повторювати помилок. Тому будемо повертатися до створення підприємства як структури, яка безпосередньо не займається видобутком бурштину, а координує дії.

Волинська область.

 

 

Такий вигляд  має ліс після нелегальних копачів бурштину в Маневицькому районі Волинської області.

 Фото прес-служби обласного управління лісового та мисливського господарства.