Вінницька облдержадміністрація повідомила на своєму сайті про зростання зарплати краян. За підсумками січня-вересня нинішнього року її середньомісячний показник становив 3233 гривні. Це на 17,7 відсотка більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Однак область за цим показником все одно залишається на 15-му місці у загальнодержавному рейтингу.

 

Як і раніше, найбільше платять тим, хто працює у фінансовій та страховій сфері, — 4957 гривень. Не набагато менше отримують зайняті в галузі інформації та телекомунікації — 4928 гривень. Показник у чотири тисячі перетнули в оплаті праці на транспорті — 4123 гривні. Працівники найчисельнішої у краї галузі — сільського господарства отримували впродовж названого періоду 3227 гривень. Як і раніше, низькою залишається платня в освітян — 2762 гривні та медиків — 2412 гривень.


— Якби зарплата була «прив’язана» до виробленої продукції, то найбільше заробляли б працівники АПК, — каже один з фахівців обласного департаменту агропромислового розвитку, який просить не називати його прізвище.

— П’ять мільйонів тонн зерна зібрали торік сільгосппідприємства області. У нинішньому році цей показник становить майже чотири мільйони. Кожного року область виробляє найбільше в державі цукру. Однак зиск від цього мають не більшість, а меншість тих, хто працює в галузі. Заробляють холдинги, які орендують землю. Так, вони непогано платять. Але тільки своїм фахівцям. Більшість селян не відчуває зиску від високих врожаїв. За середнім рівнем зарплати Вінниччина традиційно на останніх місцях у державі. Зате у лідерах з виробництва зерна, тваринницької продукції, цукру. Парадокс: виробляють найбільше, отримують чи не найменше.


Вінницька область.