Кіровоградська державна льотна академія Національного авіаційного університету вкотре здивувала жителів і гостей міста. Цього разу нетрадиційним святкуванням Міжнародного дня цивільної авіації. На знаменитій Алеї авіаторів майбутні льотчики, викладачі та почесні гості ВНЗ відкрили Інтерактивний музей-літак (на знімку).

У салоні відреставрованого Ан-24 збережено все типове обладнання та розміщено спеціальний дисплей для перегляду тематичних відеофільмів. Зокрема, відвідувачі музею можуть споглядати відзняті з висоти пташиного польоту краєвиди Кіровограда.
На відкриття студенти запросили колишніх випускників закладу. Завітали і Герой України №1, льотчик-випробувач Авіаційного науково-технічного комплексу імені О. К. Антонова, помічник генерального конструктора з льотних питань Олександр Галуненко (на найбільшому в світі транспортному літаку Ан-225 «Мрія» встановив в одному польоті 110 світових авіаційних рекордів і був занесений в Книгу рекордів Ґіннесса), і Герой Радянського Союзу, перший із випробувачів Ан-24 Юрій Курлін та народний депутат України Олександр Горбунов.
За словами ректора ДЛАУ, професора, доктора технічних наук Сергія Неділька, задумувався та створювався музей практично всім колективом академії. А реалізувати проект вдалося за фінансової підтримки програми «Активні громадяни» Британської ради в Україні, з якою тісно співпрацювала керівник центру громадських зв’язків, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри безпеки польотів академії Ольга Кушнір. Саме вона підготувала конкурсну роботу та виграла грант у 13 тис. грн.
Сама ідейний натхненник проекту розповіла, що школярі, які бувають на екскурсіях в академії, могли оглядати авіаційну техніку лише ззовні. А просилися всередину — роздивитися кабіну пілотів, посидіти за штурвалом тощо. Так виникла ідея здійснити мрії дітлахів. А зміцнило її побачене під час професійної поїздки до Норвегії. Там місцеві школярі міста Будьо — традиційні відвідувачі сучасного інтерактивного музею авіації.
А далі ідеєю захопилися не лише курсанти, а й працівники міжнародної авіаційної компанії «Урга», місцевої дирекції ПриватБанку, навіть журналісти обласної телерадіокомпанії.
В академії планують постійно розширювати інтерактивні можливості музею, забезпечувати максимальний доступ юних відвідувачів до елементів управління літаком з відповідним супроводом (ввімкнення переговорів екіпажу, демонстрування практичних ситуацій, перегляд відеороликів польотів над рідними населеними пунктами тощо). Екскурсії проводитимуть безплатно.

Кіровоград.

Довідково

Державна льотна академія України (ДЛАУ) — вищий авіаційний навчальний заклад ІV рівня акредитації, який здійснює підготовку та перепідготовку фахівців для цивільної авіації понад 55 років. Здійснює ступеневу підготовку (бакалавр, спеціаліст, магістр) та забезпечує отримання дев’яти спеціальностей. Має у своєму складі чотири факультети, а також володіє унікальною інфраструктурою, що дозволяє здійснювати теоретичну, тренажерну та практичну (в тому числі льотну) підготовку пілотів, диспетчерів та інших фахівців цивільної авіації у повній відповідності з міжнародними вимогами і стандартами.

 

 

Інтерактивний музей-літак із задоволенням відвідує кіровоградська молодь.

Фото Дмитра Васильєва.