Про це з перших днів перебування на посаді заявив голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко (на знімку).

— Олександре Анатолійовичу! Дозвольте привітати Вас із обранням головою обласної ради вдруге поспіль. Безумовна більшість підтримки (51 голос із 64 депутатів) говорить передусім про мудрість, виваженість та толерантність політики, яку ви вели в стінах обласної ради. Разом із депутатським корпусом довелося пережити події, які, безперечно, ввійшли в історію Кіровоградщини і всієї нашої держави та багато в чому стали визначальними...
— Дякую! Так, градус політичної та емоційної складової під час попередньої каденції часто зашкалював. Згадаймо, що вибори депутатів попереднього скликання відбулися в жовтні 2010 року. Того ж року президентську посаду посів Віктор Янукович. Звичайно, це позначилося і на складі депутатського корпусу органів місцевого самоврядування. Представники Партії регіонів та їх прибічників становили абсолютну більшість обласної ради — до 70 відсотків. Але зазначу відразу: склад обласної ради минулого скликання мав дуже високий професійний рівень.
— За час вашого депутатства, керування фракцією ВО «Батьківщина» та головування, в області змінилося п’ять керівників ОДА. Вони мали різні політичні переконання, різні характери та професійні вподобання...
— З усіма ми знаходили спільну мову, яка ґрунтувалась на захисті інтересів жителів області. Я очолив обласну раду після Революції Гідності. Але і на цій посаді, і керуючи фракцією, разом із усім депутатським корпусом старався робити все можливе, щоб область жила та працювала. Під час минулої каденції депутатам довелося пережити дуже багато. Когось ламали через коліно, хтось сам не витримував політичного чи емоційного напруження. Ми пам’ятаємо і добросовісну роботу, спрямовану на забезпечення виконання програм соціально-економічного розвитку в умовах громадянського протистояння, і політичні розправи, і перипетії з осудом силового розгону Майдану...
Ми змінилися. Змінилася країна. Область. Сьогодні я не засуджую тих, хто з різних причин обрав іншу сторону. Більшість депутатів обласної ради, навіть із числа регіоналів, обирали політичну приналежність не за переконаннями, а за обставинами. Часто ці обставини диктували необхідність зробити певний вибір, щоб продовжувати виконувати свої професійні обов’язки, врятувати започатковану справу. Події на Майдані, поведінка керівництва держави, анексія Криму, мужність і стійкість нашого народу під час захисту власної гідності і територіальної цілісності багатьом відкрили очі. Щодо останнього, то допомогу, яку надавали і надають українській армії депутати обласної ради, важко переоцінити.
— Чи є обранці, які вже відмовилися від депутатського мандата?
— Є люди, які зробили свідомий вибір. Від мандата депутата обласної ради відмовився Андрій Райкович, який став міським головою Кіровограда. Віддав перевагу депутатській роботі в міській раді й один із висуванців «УКРОПу». Відмовився від обласного мандата народний депутат Сергій Ларін.
— Як плануєте організувати ефективну роботу депутатського корпусу, який оновився на 80 відсотків?
— І в попередньому, шостому скликанні, не всі депутати працювали на повну силу. Фактично, таких було менше половини. Але ті, хто був налаштований на роботу, робив її на совість. Сьогодні до обласної ради сьомого скликання прийшли демократичні сили. Найбільше голосів люди віддали Блоку Петра Порошенка «Солідарність» і «Батьківщині», обласну організацію якої я очолюю. Ці політичні сили готові взяти на себе відповідальність за розвиток Кіровоградщини.
Мене хвилює інше. Не всі території мають в обласній раді своїх представників. Без депутатів залишились Олександрівський, Голованівський, Світловодський райони. Маємо забезпечити захист інтересів жителів і цих територій. Адже в тому, що сталося, не винні ні виборці, ні обрані депутати. Таку ситуацію допустив чинний закон про вибори. Це прогалина в законодавстві. Закон потрібно негайно змінювати. Звичайно, ми не залишимо жителів районів без уваги та допомоги. Будемо закріпляти депутатів за кожною територією — таке завдання поставлене більшістю обласної ради. У виборчому законодавстві є й інші нюанси та недоліки, які потребують досконалого вивчення та виправлення. Переконаний, Верховна Рада врахує всі побажання та зауваження, що виникли після апробації закону під час минулих виборів, й усуне недоліки.
— Поглиблюються процеси, пов’язані з адміністративно-територіальною реформою. Трапляється, виникають певні труднощі, проблеми. Маю на увазі, передусім, Маловисківську об’єднану громаду, яка вже пройшла вибори, але не ввійшла до перспективного плану. Територія може залишитися без фінансування?
— У жодному разі. Те, що сталося, — робочі моменти. Ми вже провели відповідні консультації, наступної сесії внесемо необхідні зміни. Маловисківська об’єднана громада фінансуватиметься належним чином.
— Невдовзі місцеве самоврядування може перебрати на себе всі основні функції управління регіоном. Чи готові до цього депутати обласної ради?
— Можу сказати впевнено — кадровий професійний потенціал обласної ради дозволяє це зробити. Є старі досвідчені кадри, є молоді амбіційні. Зрілість, поміркованість та виваженість у поєднанні з енергійністю, молодечим запалом дозволять нам робити все необхідне.
Минулого року з Державного фонду регіонального розвитку Кіровоградщині було передбачено майже 135 мільйонів гривень. Не всі ці кошти вдалося освоїти. Маємо працювати динамічніше та наполегливіше, щоб у руслі реформування цього року регіон розвивався і розбудовувався якнайактивніше. Нами вже сформовано перелік об’єктів, на які в 2016 році ЄС планує спрямувати понад 100 мільйонів євро інвестицій. Водночас визначено об’єкти, на які мають звернути увагу на найвищому державному рівні. Це Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат, розташований в Долинській, буровугільний комплекс в Олександрії...
Нині активно працюємо над формуванням бюджету на наступний рік та виконанням Стратегії розвитку Кіровоградської області на період до 2020 року.
— Дякую.

Вів розмову Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоградська область.

Фото надане обласною радою.