Днями в Сумському обласному академічному театрі ім. М. Щепкіна відбулася прем’єра вистави «Сміх лангусти» — про останні роки життя відомої французької акторки Сари Бернар.

Кажуть, що Сара Бернар спокусила мало не всіх глав європейських держав. Серед її шанувальників значилися спадкоємець англійського престолу, імператор Австро-Угорщини, королі Іспанії, Італії й Данії. У 56 років вона зіграла роль двадцятилітнього юнака, а у 70 — перевтілювалася на сцені у юну Джульєтту. А чи легко було грати саму епохальну актрису, ми запитали у Наталії Дехти, яка виконала цю роль на сумській сцені.
«Перевтілюватися у Сару Бернар — це честь для мене. Найбільше імпонує її безшабашність та свобода», — каже Наталія Дехта.
Чому вистава називається «Сміх лангусти»? Бо нібито перед смертю лангусти видають звук, який нагадує сміх. Отак і в п’єсі — вже немолода Сара Бернар наче сміється над своїм життям, над собою і навіть над смертю. «Життя постійно ставить крапку, а я її міняю на кому», — любила повторювати акторка. В цих словах і була вся вона, переконаний постановник вистави Олексій Желудков.
«Некрасива дівчинка з довгим носом, яку не любила навіть власна мати, змогла піднятися на такі акторські вершини, що стала світовою легендою і кумиром мільйонів, — розповів він. — Надзвичайну силу і мудрість цієї жінки навіть на схилі її літ ми намагалися передати на сцені нашого театру».

Суми.

Фото надане театром.