На занедбаній території колишнього хімічного підприємства створять унікальний індустріальний парк

 

Історія Нового Роздола, молодого міста на Львівщині, розпочалася 1953 року із будівництва Роздільського державного гірничо-хімічного підприємства «Сірка». Тут освоювали одне із найбільших у Європі родовищ самородної сірки. Неглибоке залягання сірчаних руд створювало вигідні умови видобування сірки кар’єрним способом.

 

Однак на початку 90-х видобуток зупинили, і відтоді історія успішного міста почала змінюватися. Декілька років підприємство жевріло, адже працював завод із виробництва мінеральних добрив, цегельний завод та інші. Уся інфраструктура регіону — постачання питної води, газу, енергетика, транспорт — продовжувала роботу. Та уже із 1996-го «Сірка» остаточно зупинилася і почала вмирати.


Коли перебуваєш на території колишнього гірничо-хімічного підприємства, у тебе створюється враження, наче, долаючи кожен кілометр, ще й подорожуєш у часі. Похмура вітряна погода пізньої осені тільки додає побаченому сірих тонів — безмежні простори, занедбані напіврозвалені будівлі. Доводиться рухатися, стрибаючи по камінцях: підмерзле всюдисуще болото створює перешкоди. Почуваєшся персонажем нехитрої комп’ютерної гри із 80-х. «Зараз ми перебуваємо у центрі території, де буде розташований Новороздільський індустріальний парк, і насправді не все так страшно», — з усмішкою каже Володимир Воробей, директор агенції економічного розвитку «PPV Knowledge Networks». «Минулоріч, коли ми тільки взялися за рекультивацію території, тут усе було по-іншому», — розповідає В. Воробей.


Індустріальний парк націлений на три основні сектори економіки, які в Україні розвиваються чи тільки створюються. «По-перше, це — виробництво продукції для зменшення використання природних ресурсів, ізоляційні матеріали, обладнання для альтернативної енергетики. Другий напрям — виробництво продукції з сировини вторинного походження. Тобто переробка пакувальних матеріалів, відходів від електронного та електричного обладнання. Ця тема лише зароджується у нашій країні і є неймовірно актуальною. Третім фокусом є виробництво продукції на основі сировини природного походження — біохімія, біокосметика, безфосфатні миючі засоби, засоби захисту рослин», — розповідає Володимир Воробей. Це три ключові сфери, які розвиватимуться у Новороздільському індустріальному парку, однак для виробництва інших галузей можна використовувати суміжні із парком території «Сірки» площею у сотні гектарів.


Парк буде готовий для прийняття компаній 2017 року. Уже є бізнес-план та детальний план територій, напрацьовується робочий проект доріг, проектно-кошторисна документація інженерних мереж та завершується рекультивація земель. Наступний крок для розвитку парку — пошук компанії, яка би здійснювала управління спільно із Новороздільською міською радою та Центром «Регіональний розвиток». До кінця 2015-го, як повідомили керівники, заплановано пошук потенційних якірних інвесторів, розроблення документації для підведення інженерних мереж, пошук коштів на будівництво дороги.


До слова, у об’єднаній Європі створення індустріальних парків на територіях занедбаних підприємств — відома практика. Тут розміщують промислові об’єкти із спільною інфраструктурою, звільняють їх від оподаткування.
В Україні вже офіційно затверджено понад 10 індустріальних парків, однак жоден ще не функціонує.

Львівська область.

 

Довідково

 

У липні 2015 року депутати міської ради Нового Роздола затвердили концепцію Новороздільського індустріального парку. Згідно із нею, тут розташуються виробництво товарів для зменшення споживання природних ресурсів, виробництво матеріалів та продукції з сировини природного та вторинного походження. Новороздільський індустріальний парк створюється терміном на 50 років (із можливістю продовження) на площі 46 га із загальною територією понад півтори тисячі га Державного гірничо-хімічного підприємства «Сірка», яке перебуває у стадії приватизації. Понад 24 га доступні для розміщення промислових об’єктів. За словами Володимира Воробея, сюди підведено усю інфраструктуру — електро- і газопостачання, водовідведення, наявні очисні споруди, під’їзні шляхи — залізниця й дорога.

 

 

Новообраний міський голова Нового Роздола Андрій Мелешко та заступник директора РДГХП «Сірка» Іван Мостовий.


Фото Ігоря СЕНКАЛЬСЬКОГО.

 

Рекультивована ділянка.


Фото Тараса ГІППА.