Представники ООН ознайомилися з умовами проживання переселенців з АРК на Вінниччині. Їх налічується 368 осіб, з яких 325 — кримські татари. Серед переселенців — 107 дітей дошкільного віку і 40 школярів. Особливої уваги потребують восьмеро вагітних жінок, одна кримчанка вже народила дівчинку.
Про це повідомив голова Вінницької ОДА Анатолій Олійник під час зустрічі з представниками Міжнародної організації з міграції та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні.
— Першими до розв’язання проблем біженців у регіоні долучилися представники громадськості, — зауважив керівник області. — Через два-три дні після того своє плече підставила офіційна влада. Створено робочу групу, яка вирішує питання розселення та надання допомоги приїжджим мешканцям півострова. Організували роботу пункту прийому переселенців, де працюють фахівці міграційної служби, медики, представники громадськості.
Мешканці краю активно допомагають приїжджим продуктами харчування, одягом. В обласному центрі організували свято для кримських діток. Набагато складнішим є вирішення питання забезпечення роботою, надання соціальної допомоги.
— На законодавчому рівні необхідно терміново визначити статус людей, які прибули з Криму, — наголошує Анатолій Олійник. — Без цього непросто вирішувати питання забезпечення їх роботою, надання соціальної допомоги тощо. Є ще один бік медалі — більшість приїжджих розмістили в дитячому оздоровчому таборі «Подільський Артек» без проведення тендерних процедур. Не та ситуація, щоб проводити тендер, для нього потрібен час. Чи не обернеться надалі благодійність штрафними санкціями від податківців?
Представники поважних міжнародних організацій так само наголошували на необхідності законодавчого визначення статусу приїжджих з Криму, тільки тоді вони зможуть розраховувати на допомогу міжнародних структур.
Довідково: телефони «гарячої» лінії у Вінниці для переселенців з Криму та міста Севастополь — (0432)- 50-86-89, 50-43-50.