Велика аварія трапилася на Закарпатті. Біля окружної дороги, що пролягає навколо Хуста, неподалік села Городилове, сталася розгерметизація магістрального продуктопроводу «Союз», який постачає газ із Росії до країн Євросоюзу. Діаметр труби — метр сорок два сантиметри, робочий тиск — 65 атмосфер. З місця пошкодження під тиском почав вириватися газ, який від випадкової іскри зайнявся. Внаслідок вибуху утворився вогняний стовп до 50 метрів у висоту (на знімку), який було видно в селах кількох навколишніх районів. Аварійні бригади згодом перекрили засувки на газопроводі обабіч пошкодження, щоб закрити доступ нового газу. На щастя, ніхто не загинув, масштабних руйнувань чи загрози довкіллю не було, повідомили в ОДА. Жоден населений пункт Закарпаття від постачання палива не відключали.

 


Тільки-но залишковий газ у пошкодженій трубі вигорів, ремонтники детально оглянули місце аварії. Пошкоджену частину труби вирізали й відправили на лабораторний аналіз, який і встановить остаточну причину аварії. За попередніми даними, розгерметизація сталася через те, що на трубі, яка пролягає на глибині до півтора метра, розійшовся поперечний шов. Імовірна причина — просідання ґрунту або зношення труби, яка була прокладена в кінці 70-х років, адже газопровід «Союз» будувався з 1975-го по 1979 роки.


— На місці надзвичайної події продовжують працювати аварійні бригади, найближчими днями робота газопроводу має бути відновлена, — запевнив голова ОДА Геннадій Москаль.

Закарпатська область. 


Фото надане прес-службою ОДА.