Творча інтелігенція Кіровоградщини висловила бажання започаткувати обласну літературну премію імені Юрія Яновського, письменника й поета, якого часто називають одним із найвизначніших романтиків української літератури першої половини XX століття.

 

Про це представники творчої інтелігенції заявили під час відвідування Літературно-меморіального музею Юрія Яновського на малій батьківщині прозаїка в селі Нечаївка. Ініціативу підтримала директор департаменту культури, туризму та культурної спадщини ОДА Валентина Животовська, директор музею Раїса Садовенко, сільський голова Нечаївки Василь Загрійчук.


Видатний письменник радянських часів Юрій Яновський — автор відомих романів «Майстер корабля», «Чотири шаблі» (заборонений у радянські часи за романтичне зображення стихійного народного руху відроджуваної України), «Вершники», «Шаланда в морі», «Дитинство». Написав Юрій Яновський і кілька сценаріїв для українського кіно («Фата морґана», «Дума про Британку»).


На початку творчої кар’єри працював літературним редактором на Одеській кінофабриці разом із В. Кричевським, П. Нечесою, О. Довженком. Редактор журналу «Українська література», військовий журналіст. Ветеран Армії УНР.


Як кореспондент, Юрій Яновський брав участь у висвітленні Нюрнберзького процесу над фашистськими злочинцями.


Майбутній письменник народився й провів свої дитячі роки в селі (на хуторі) Маєрове, нині — Нечаївка, за 18 км від районного центру Компаніївка, розташованому в одному з мальовничих куточків Кіровоградщини.


Саме односельці стали прототипами героїв багатьох його творів. Вдячні за любов і творчість місцеві мешканці на свої кошти увічнили пам’ять про Юрія Яновського в літературно-меморіальному музеї, збудованому в 1972 році на ознаменування 70-ї річниці від дня народження улюбленого письменника в селі Нечаївка. За своєю формою приміщення не випадково нагадує корабель, що уособлює поєднання в творчості видатного романтика революції степу і моря.


Фонд музею становить 946 експонатів. Це особисті речі письменника, його книги, фото про життя і діяльність Юрія Яновського та його соратників, картини та світлини з його зображенням.


На місці, де стояла хата Яновських, встановлено меморіальний знак — величезну гранітну брилу, доправлену з берегів рідної річки Сугоклеї, де любив купатися малий Юрко і яку пізніше так прекрасно описав не в одному зі своїх творів.


На будинку в Києві, де з 1939-го по 1954 рік жив і працював письменник, встановлено меморіальну дошку. Його ім’ям названо вулиці в кількох містах України.

Кіровоградська область.

 

Зліва направо: поет і перекладач Олександр Архангельський, письменник і громадський діяч, заслужений журналіст України, учасник відкриття музею Віктор Погрібний, поет і перекладач Ольга Полєвіна та Валентина Животовська біля робочого столу Ю. Яновського в залі музею.

 

Біля погруддя Ю. Яновського в садибі літературно-меморіального музею.

 

Фото автора.