Цьогоріч виповнюється 160 років із часу освячення в Житомирі Свято-Михайлівського храму.
У середині ХІХ століття тут був лише один мурований православний храм, і той далеко від центру, на кладовищі. Житомирський купець Михайло Хаботін вирішив звести для городян храм. За підрахунками краєзнавців, він витратив на це майже 37 тисяч рублів — на той час майже два річні бюджети міста.
Над храмом віяли вітри історії. Перші десять років після петроградських подій жовтня 1917-го тут був осередок української автокефальної православної церкви. Потім — облаштували склад, але через деякий час службу дозволили поновити. Так тривало до 1960 року. Тоді облвиконком передав будівлю товариству «Знання», а підвали — магазину «Спорттовари». З 1985 року замість хреста на шпилі купола крутився на вітрі Буратіно — новим господарем будівлі став ляльковй театр.
А 1991 року політичний вітер знову змінився і храм повернули вірянам. Тепер це кафедральний собор Української православної церкви Київського патріархату. Богдану Бойку, колишньому десантнику, який є настоятелем храму з перших днів після відновлення тут богослужінь, довелося докласти чимало зусиль, щоб вигляд собору відповідав його назві.

Житомир.

 

 

 

На знімку: Свято-Михайлівський кафедральний собор уночі.

Фото автора.