Мало захоплюватися героїзмом учорашніх воїнів — треба з нього брати приклад, щоб перемогти сьогодні. На цьому ми зійшлися у розмові з першим головою крайової організації Народного руху, першим директором музею у Крутах Валерієм Сараною (на знімку). Саме він очолював групу рухівців та козаків з Ніжина, Чернігова, Конотопа та Києва, які 29 січня 1991 року провели перше публічне вшанування Героїв Крут на місці бою і встановили там березовий хрест. Відтоді цей захід став щорічним.

 


Валерій Сарана:


— Перший урок, який треба вивчити всім українцям: москаль північний — то наш ворог вічний. Саме москаль, а не росіянин. Тобто озброєна потуга московської імперії і 100 років тому, і сьогодні суне на Україну, і в найближчій історичній перспективі нічого не зміниться.


Другий урок — правди. Адже навколо бою у Крутах стільки вигадок, а головне — стільки плачів і посипання сучасних голів попелом! Головне, що маємо зрозуміти, — це і героїзм юнаків, які свідомо пішли проти переважаючих сил ворога, але і усвідомлення того, що вони не програли. Так, навколишні селяни ще довго закопували трупи вбитих парубків у шинельках, величним був похорон крутянців у Києві з промовою голови Центральної Ради Михайла Грушевського і віршем Тичини «На Аскольдовій могилі», але українці під Крутами виграли бій!


Третє, що ми маємо назавжди затямити: тільки ставка на власні сили, на свою армію може захистити наш народ. Українська Народна Республіка впала не тільки через російську армію, а й через зневагу української влади до своєї армії. Під час бою під Крутами і генерал Скоропадський, і підполковник Павленко, який придушив у Києві бунт більшовиків, і секретар із військових справ Симон Петлюра були у відставці. А Центральна Рада з подачі Винниченка та тодішнього секретаря з військових справ Порша прийняла закони про демобілізацію армії.


Точно так напередодні нинішньої російської агресії українська армія була фактично роззброєна і деморалізована. Проте нині, на відміну від подій 1918 року, українці уже мають одну з кращих армій Європи. Маємо мобілізоване суспільство — одні волонтери чого варті! І, на відміну від тодішніх подій, маємо міжнародну підтримку. Відтак — Україна переможе! Це головний урок Крут.


Спілкувався Василь ЧЕПУРНИЙ.


Чернігівська область.

 

Довідка

 

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути під Ніжином за 130 кілометрів від Києва. Він тривав 5 годин між 4-тисячним загоном Червоної гвардії під командуванням колишнього царського генерала Муравйова та загоном київських курсантів і козаків Вільного козацтва, який нараховував лише 4 сотні. Українці завдали російським окупантам відчутного удару і відступили організовано, руйнуючи за собою колію. Боєздатність російської армії була втрачена на 4 дні, що дало змогу УНР на переговорах у Брест-Литовську домогтися дипломатичного визнання української держави.