За результатами діяльності закладів охорони здоров’я Кіровоградської області за 2012 рік Добровеличківська центральна районна лікарня посіла 13 місце, за 2013 рік — 2, 2014 рік — 3. А за підсумками минулого посіла перше рейтингове місце.


За рахунок чого лікарня, розташована за сто десять кілометрів від обласного центру, не перетворилася на занедбаний периферійний заклад, а стала сучасним центром надання належної медичної допомоги жителям не лише Добровеличківського, а й сусідніх районів?


Певний висновок можна зробити зі скупих слів головного лікаря ЦРЛ Петра Гинькута, які містять переважно статистичні дані.


У складі Добровеличківської ЦРЛ діють дитяче, інфекційне, хірургічне, пологове, гінекологічне, терапевтичне відділення й відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Амбулаторну медичну допомогу надає поліклінічне відділення. Лікарня має 140 стаціонарних ліжок.


Відповідно до рейтингових показників Добровеличківська ЦРЛ — серед лідерів щодо залучення бюджетних і позабюджетних коштів для забезпечення якісного медичного обслуговування населення, що передбачає також проведення ремонтів, придбання дорогого, але вкрай необхідного обладнання. Лише протягом минулого року лікарня поповнила технічний арсенал на загальну суму 1 млн. 252 тис. грн.


Допомогли й колеги — з обласної лікарні передали ультразвуковий діагностичний комплекс «Ультрамарк-8», який дає змогу проводити ехокардіографічні обстеження пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, виявляти різні вади серця, зокрема, вроджені. Завдяки таким заходам тут мають найкращі в області показники щодо виявлення тяжких захворювань на ранніх стадіях, що спрощує лікування.


Постійно дбають у Добровеличківці і про залучення професійних медичних кадрів, створюють для них належні умови для роботи і проживання. Протягом кількох останніх років ЦРЛ поповнилась 20 лікарями та 35 медичними сестрами. Цьогоріч очікується приєднання до них ще трьох лікарів. Для восьми медиків придбали квартири. Сімох працівників забезпечено однокімнатними квартирами в гуртожитку сімейного типу. Ще дві затишні квартири чекають на лікарів, які прибудуть до лікарні незабаром.


Минулого року в закладі був справжній ремонтний бум — завершували ремонт одночасно кількох відділень. Зокрема, за кошти сільгоспвиробників району, а також Добровеличківської селищної, Глинянської, Липнязької та Троянської сільських рад провели ремонт дитячого відділення на загальну суму 630 тис. грн. За кошти районного бюджету відремонтували приміщення поліклінічного відділення. 24 тис. грн. допомоги сільгоспвиробників спрямували на ремонт інфекційного відділення. А за рахунок коштів Добровеличківської селищної ради повністю оновили меблі, твердий та м’який інвентар на загальну суму 92 тис. грн. У відділеннях лікарні та в приміщенні харчоблоку замінено вікна на енергоощадні на загальну суму 46 тис. грн.


І наостанок. Медичну допомогу в Добровеличківській ЦРЛ надають не лише мешканцям району. Звертається сюди по кваліфіковану допомогу чимало мешканців Вільшанського, Новоукраїнського та інших районів.


А завдяки безплатній допомозі соціально відповідальних сільгоспвиробників харчування пацієнтів лікарні за якістю немає рівних в області. Щодня в меню пацієнтів — м’ясо, риба, свіжі та консервовані овочі.


Отож і виходить, що розташовану за сто десять кілометрів від обласного центру районну лікарню язик не повертається назвати периферійною. Бо річ не в близькості до центру, а в бажанні працювати, у постійному пошуку ефективних шляхів розв’язання проблем. А не причин, щоб їх не вирішувати.

Добровеличківський район 


Кіровоградської області.

 

Факт

 

Добровеличківська ЦРЛ — єдина лікарня в області, де наявна вакцина БЦЖ (придбано за кошти районного бюджету) та проводиться вакцинація новонароджених з метою профілактики туберкульозу.

 


На знімку: у палаті відремонтованого інфекційного відділення проводять огляд хворого лікар-інфекціоніст Андрій Ковальчук і медична сестра Оксана Шаповалова.


Фото з архіву лікарні.