Важко передати пристрасті, що вирують у Кіровограді через зміну його назви. Більшість містян не хочуть перейменування, бо їм байдуже. Саме ця більшість уже понад чверть віку стоїть на заваді перейменуванню. Інша група мешканців ще з кінця вісімдесятих минулого століття наполегливо намагається перейменувати місто на Єлисаветград. Існує й третя група — за «нову українську» назву, яка приблизно дорівнює «єлисаветградцям» за кількістю. Про це свідчать результати референдуму про перейменування міста, проведеного ще 2000 року.

У різних куточках України цікавляться, невже в Кіровограді так багато прихильників російської назви? У підтримці топоніма «Єлисаветград» справді відчутна «рука Москви». І це, передусім, Кіровоградська єпархія УПЦ МП, яка ще років 5 тому справляла помпезні служби під російськими триколорами.
Не викликає подиву, що серед прихильників назви «Єлисаветград» — колишній електорат Партії регіонів. Але також серед «єлисаветградців» є значна частина патріотів, які свого часу стояли на майданах, а тепер підтримують військових на сході. Саме на їхніх почуттях грають московські лобісти. Мотивація цих «єлисаветградців» ґрунтується на розповсюджуваних десятиліттями міфах про історію міста, які останніми місяцями ілюструються величезною кількістю біл-бордів та лайт-боксів.
Поширеним є міф, що Єлисаветград начебто перша назва міста, хоча вона з’явилася 1775 року. З того часу у документах Запорізької Січі зустрічається інша назва — Єлисавет. Так само на слуху міф, що Єлисаветград — місто святої Єлисавети, хоча донедавна в місті не було жодного храму її імені, не було навіть престолу або ікони. Всі історики стверджують, що назва «Єлисаветград» походить від назви фортеці.
На противагу їй Український інститут національної пам’яті запропонував назву «Інгульськ». Однак цей варіант виник не сьогодні, а далекого 1990 року, і за цей час він ніколи не мав більшості симпатій серед прихильників українських назв.
Нагадаю, старому складу Кіровоградської міськради не вистачило 3 голосів, щоб спрямувати до Верховної Ради назву «Єлисаветград», тому були відправлені всі 7 варіантів з бюлетеня громадського опитування. Водночас новий склад міськради не має більшості для підтримки назви «Єлисаветград», як і будь-якого іншого варіанта. Однак у відповідь на звернення Верховної Ради щодо підтримки чи не підтримки назви «Інгульськ» більшість депутатів міськради висловилася проти такого перейменування. Більше того — рішення міськради містить прохання відтермінувати перейменування міста, тобто вкотре за 26 років пропонується залишити назву «Кіровоград» на невизначений термін.
Подальший розвиток подій можна лише прогнозувати. Вірогідно, що, незважаючи на відповідь Кіровоградської міськради, Верховна Рада затвердить проект постанови «Про перейменування Кіровограда на Інгульськ» та внесе його на розгляд сесії. Прогнозованою є поява альтернативних постанов на кшталт «Про перейменування Кіровограда на Єлисаветград» або «Про відтермінування перейменування Кіровограда». Вже тепер можна стверджувати, що у Верховній Раді відсутні голоси за назву «Єлисаветград». Є ймовірність, що Кіровоград так і залишиться Кіровоградом...
Але зовсім не це потрібно мешканцям. Їм потрібен спокій. А він може прийти лише з компромісною назвою. Враховуючи постійні чвари, що часто доходять до рукоприкладства, дедалі більше кіровоградців бачать можливий компроміс у назві «Кропивницький». Назва однозначно є українською та увиразнює історію міста. Постать Кропивницького є візитівкою обласного центру, до того ж назва на його честь перегукується з такими назвами, як Хмельницький та Івано-Франківськ. Також компромісною може бути назва «Єлисавет». Після руйнування Запорізької Січі 1775 року ця назва була замінена зросійщеним аналогом Єлисаветград. Однак назва «Єлисавет» не вийшла з обігу. У XІX столітті вона вважалась холопською, оскільки її вживали виключно українці. Зокрема, виключно Єлисаветом, а не Єлисаветградом називав місто Т. Г. Шевченко.

У 1917—1921 роках назва «Єлисавет» стала офіційною, згідно із законом УНР «Про поділ України на землі», та використовувалася у назвах міських органів влади, на печатках та штампах (на знімку). Назва «Єлисавет» завжди розглядалася як конкурент назви «Єлисаветград». Уперше питання про перейменування міста на Єлисавет було розглянуто Кіровоградською міськрадою у 1992 році, однак цей варіант був знятий з розгляду його ініціаторами на користь назви «Єлисаветград». 2015-го, шляхом маніпуляцій, назва «Єлисавет» не була включена до бюлетеня громадського опитування.
Підсумуємо. Сьогодні очевидні дві речі: Кіровоград має бути перейменований, нова назва повинна зняти протистояння серед мешканців. Однак виконання обох пунктів під загрозою. А городянам залишилося тільки чекати. Чи вдасться народним депутатам принести у Кіровоград спокій, покаже час.

Максим СІНЧЕНКО, краєзнавець.

Кіровоград.

Фото надане автором.