Борщ дешевшає, та переважну більшість громадян це не радує. Після оплати енергоносіїв та комунальних послуг за «реальними» тарифами й на дешевий борщовий набір грошей не залишається. Звичайно, внесла свій посильний вклад у платоспроможність населення й епідемія грипу та інших простудних захворювань.


Лікувальний процес вплинув на формування цін на цитрусові. Лимони можна придбати по 40 грн. за кг. Дешевше вітамінізуватись апельсинами (до 18 грн.), або мандаринами (до 12 грн. за кг), термін зберігання яких менший, а умови зберігання складніші. Мандарини навіть конкурують з найкращим вітчизняним вітамінізованим продуктом — яблуками, які тримаються традиційно високої ціни — від 8 до 12 грн. за кг. Адже до нового урожаю ще далеко, а зібрані торік дорожчають зі збільшенням терміну зберігання.


Та правильніше все-таки буде говорити нині про хліб насущний. Багато хто з місцевих господинь перейшли на домашнє хлібопечення. Адже краще придбати 10 кг борошна за 80 грн. і мати гарантовано якісний продукт харчування. До того ж не кожна кіровоградська родина може дозволити собі витратити лише на магазинний хліб до 300 грн. на місяць.


Загалом, за даними Держстату, з 23 основних продовольчих товарів ціни зменшились на 10 найменувань. Щоправда, зниження становить всього 4—5 відсотків. Тож торгові зали та каси супермаркетів продовжують пустувати. А переважна більшість наших громадян віддає перевагу розрахункам за тепло, газ і воду, заощаджуючи на харчуванні.


Але, як кажуть, не все так погано. Якщо побігати торговими закладами, можна дещо запасти й за доступними, навіть за нинішніх умов, цінами. Наприклад, в одній мережі певний ажіотаж викликала пропозиція курячих яєць за ціною 11,44 грн. Якщо донедавна за них доводиться платити 30 грн., то нині в середньому 14—15 грн.

Кіровоградська область.