На Чернігівщині громадськість ініціює створення комісій при райдержадміністраціях для інвентаризації лісосмуг, бо їх нещадно вирубують. За словами голови громадської ради при державній екологічній інспекції в області Костянтина Шихальова, Полісся перетворюється на безлісся — лише протягом 2001—2014 років тут майже 10 тис. га лісу було знищено лісорубами-нелегалами.

На брифінгу в ОДА говорилося і про портал globalforestwatch, який відстежує, як зникають ліси. «Можу сказати, що вирубують дерева навіть на території природно-заповідного фонду», — зауважив Костянтин Шихальов.
Справді, нещодавно в області обговорювали факт вирубки зелених насаджень у Національному заповіднику «Качанівка». У кожному районі, особливо у північних лісистих регіонах, є десятки підпільних пилорам. Громадський активіст апелює до поліції, називаючи нелегалів лісовою мафією. Він зазначає, що тільки під тиском громадськості начальник екологічної інспекції Леонід Бурковський визнав факт незаконного спилювання дерев під час підготовки до будівництва приватного готелю митрополитом УПЦ (МП) Амвросієм — і це в історичній частині міста, на очах сотень мешканців.
Костянтин Шихальов з посиланням на депутата облради з Щорського району розповів, як щоночі регулярно вивозяться ліси. В області чудово знають, хто цим займається. Громадський активіст вважає, що треба знімати голову районної адміністрації, хоча він не керує ні поліцією, ні екологічною інспекцією.
Очікується, що створені комісії наведуть лад у справі, яку не вирішують ні правоохоронні, ні державні органи. Проте очевидно, що за всієї поваги до громадських діячів, які порушують проблему, розв’язати її можуть лише органи влади. Інакше громадськість замість зупиняти російські фури почне ловити лісовози. І тоді без стрілянини не минеться, якщо навіть нещодавно в Остерському лісництві Козелецького району дуборізи стріляли у лісника.

Чернігівська область.