Нову трансформаторну підстанцію «Прибузька» запущено в Хмельницькому. Подія стала унікальною не тільки для місцевих енергетиків та мешканців обласного центру, а й для вітчизняної енергетичної галузі.

Ідея реалізувати проект у ПАТ «Хмельницькобленерго» з’явилась ще чотири роки тому. Та впоратися самотужки колективу виявилося складно. Тому керівництво компанії поділилося своїми планами з Національною комісією регулювання енергоринку та з профільним міністерством. А оскільки там уже були знайомі з попереднім досвідом роботи хмельничан, їх активною позицією на шляху до створення успішної та ефективної енергокомпанії, ідею підтримали на державному рівні і включили в інвестиційну програму. Це був лише початок складної і копіткої роботи. Потрібно було не тільки здійснити інженерно-будівельні роботи, а й визначитися з обладнанням. Тоді й вирішили оголосити міжнародний тендер.
— Проектна компоновка підстанції далася непросто. Такого досвіду не було в країні, — пригадує генеральний директор ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександр Шпак. — Вирішили скористатися кращими світовими стандартами і пропозиціями, зупинившись на китайському досвіді. Поєднали його з вітчизняними здобутками.
Компанія-партнер хмельничан, маючи понад тридцятирічний досвід виробництва високовольтного обладнання, виконує замовлення для об’єктів електричних мереж, тепло- та гідроелектростанцій. Відома серед підрядників багатьох міжнародних об’єктів. Ще одним постачальником стала інша китайська компанія з п’ятірки світових лідерів із виробництва систем управління для цифрових підстанцій. Вона охоплює понад 45 відсотків китайського ринку цифрового захисту, автоматизації та управління для енергосистем та постачає свою продукцію у понад 70 країн світу.
Не залишилися поза увагою і вітчизняні виробники. Зокрема, трансформатори виготовлено в ПАТ «Запоріжжятрансформатор». А будівельний проект розроблено так, щоб із часом за необхідності їх із легкістю замінити на потужніші. Одне слово, зібрали кращі зразки продукції від різних виробників. У результаті — сучасний і перспективний об’єкт.
Головне, що переваги нової підстанції відчують і оцінять споживачі. Хоча напряму це зробити важко. Концепція її роботи в тому, що вона є центром живлення для магістральних кабелів, з’єднаних розподільчими підстанціями в різних мікрорайонах міста. А вже до них під’єднуватимуть споживачів із прилеглих територій. Така система забезпечить надійну і безперебійну роботу. А в разі будь-яких аварійних ситуацій споживачі не залишаться без електроенергії: розподільчі пункти мають резервне живлення від інших підстанцій. Відтепер техніка не страждатиме від різких перепадів напруги чи раптового відключення електрики.
— Сьогодні переважна більшість обласних енергокомпаній працює ще на старому радянському обладнанні, — сказав під час відкриття підстанції головний державний інспектор України з енергонагляду Володимир Рубанка, — і їм доводиться думати не так про перспективи розвитку, як про необхідність нагальних ремонтів. Нова підстанція у Хмельницькому — це приклад мислення на перспективу і втілення планів у життя.
Підстанція «Прибузька» оснащена сучасною автоматизованою системою управління технологічними процесами і забезпечує роботу без обслуговуючого персоналу з виведенням інформації та управління на пульт чергового диспетчера обленерго.
Є ідея разом із Хмельницьким національним університетом створити на базі підстанції центр з підготовки менеджерів з управління енергетичними об’єктами та з продажу електроенергії. І в цьому ПАТ «Хмельницькобл-
енерго» йде на крок попереду, створюючи нові стандарти в роботі вітчизняної енергетики.

Хмельницький.

 

 

Генеральний директор ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександр Шпак ознайомлює з роботою нової підстанції у Хмельницькому.

Фото автора.