Експериментальне виробництво у Каланчацькому районі Херсонщини паливних брикетів із відходів переробки рису (про нього вже розповідав «Голос України») науковці визнали успішним після перших випробувань. Партію нової продукції придбав Херсонський державний аграрний університет для своєї котельні на твердому паливі. Й у виші про це не пошкодували.

 

— Використання альтернативних джерел енергії дало змогу зекономити чимало бюджетних коштів, — каже проректор ХДАУ, кандидат сільськогосподарських наук Сергій Незнамов. — Якщо торік газове опалення однієї лише центральної частини головного корпусу коштувало 330 тисяч гривень на місяць, то після введення в експлуатацію нової котельні центральну частину і два бічних крила будівлі обігріваємо за 200—220 тисяч гривень на місяць разом із витратами на зарплату всього обслуговуючого персоналу котельні. Отже, витрачені на неї 2,7 мільйона гривень окупляться протягом трьох-чотирьох років.


Випробовували брикети з торфу, вугільного пилу, відходів переробки дубової деревини. Найдорожчими виявилися дубові брикети. Їх завозять з Західної України по 2,75 гривні за кілограм. Брикети з рисового лушпиння дешевші — по 2 гривні. Горять добре, хоч оператори й скаржаться, що доводиться постійно «ворушити», а ще забиваються колосники. Справді, від дубових брикетів золи залишається значно менше, але її можна використати як добриво та ще й заробити на продажу.


Під час спалювання брикетів з’ясувалося: дуже високу теплотворність дає комбіноване застосування двох третин торфобрикетів та третини брикетів з вугільного пилу — вони чи не найдешевші. І цей досвід виявився для самих виробників справжнім відкриттям: вони навіть не гадали, що таке поєднання можливе й ефективне. А виробники паливних елементів з пресованого рисового лушпиння застосували своє ноу-хау: всередині брикетів залишають отвір для повітря для збільшення тяги.


Стрімке збільшення та різноманіття пропозицій альтернативного палива на енергетичному ринку херсонські науковці вважають багатообіцяючим. І це ознака того, що без імпортного газу ми не пропадемо. А метод проб та помилок, зрештою, дасть змогу знайти доступний та найбільш ефективний енергоресурс. Цей шлях треба пройти до кінця, а ми лише на його початку.

Херсонська область.

 

Оператор котельні ХДАУ Сергій Мельников оглядає брикети перед використанням.

 

Проректор вишу Сергій Незнамов тішиться різноманіттям пропозицій від виробників альтернативного палива.

 

Паливні брикети з рисового лушпиння.

Фото автора.