Підприємства з переробки небезпечних люмінесцентних ламп і справді існують в Україні. А точніше — в Кіровограді. Кореспонденту «Голосу України» вдалося розшукати його та поспілкуватися з працівниками. Директор «ЕКОВДМ» Ірина Коновалова з радістю погодилася розповісти про його діяльність.

Отже, товариство має ліцензію Міністерства екології та природних ресурсів на роботу з небезпечними відходами. Серед дев’ятнадцяти груп небезпечних відходів, що входять до ліцензійного переліку — відходи, що містять як складові або забруднювачі ртуть, сполуки ртуті (у тому числі відпрацьовані люмінесцентні лампи та прилади, що містять ртуть).
На підприємстві встановлене відповідне обладнання, що забезпечує належну якість та повну безпечність процесу переробки.
Для тих читачів, кому цікавий принцип та процес переробки, кілька слів про сам агрегат. Пристрій The Bulb Eater, що призначений для безпечної нейтралізації енергозберігаючих та люмінесцентних ламп, монтується на верхній частині стандартної 200 літрової металевої бочки. Відпрацьована люмінесцентна лампа подається в спеціальний приймальний пристрій. Дробиться лампа за допомогою електродвигуна. У комплекті системи наявні вставки для труб різної довжини, форми й діаметра. Їх використання запобігає руйнуванню корпуса люмінесцентної лампи за межами пристрою. Зокрема, можуть використовуватися вхідні труби для люмінесцентних ламп традиційної круглої форми та довжини 61, 122 чи 244 см. Вакуумний насос пропускає повітря з парами ртуті через триступеневу систему фільтрації. Перші дві стадії очистки здійснюються фільтром грубої очистки, розташованого перед високоефективним фільтром тонкої очистки. Цей фільтровий відсік з’єднаний з фільтром третього ступеня очищення — 22-фунтовою каністрою активованого вугілля з сіркою. При проходженні через нього пари ртуті, вступаючи в реакцію з сіркою, утворюють не летючу і безпечну сіль ртуті. І в такому вигляді залишаються в вугільному порошку фільтра. У той час, коли фільтр грубої очистки має бути замінений двічі за весь процес заповнення 200 літрової бочки, тонкої очистки — через кожні 10 бочок, то головний елемент пристрою — вугільний фільтр розраховано, за гарантією Корпорації Аіr Сусlе, на один мільйон ламп.
Як запевнила еколог підприємства Валентина Скрипка, нині пристроєм вже перероблено до 50 тисяч ламп. Тож в «ЕКОВДМ» готові ще довго надавати послуги всім бажаючим. Аби це бажання справді було. Для інформації, переробка однієї люмінесцентної лампи коштує всього кілька гривень (ціна договірна). Погодьтесь, ціна не захмарна і цілком доступна. Та ще й коли порівняти з ціною збереженої екології та людського здоров’я.
І ще одна важлива річ. Підприємство може надавати послуги з переробки ламп з виїздом на місце їх знаходження в будь-яку точку країни. Що, мабуть, є найзручнішим та найбезпечнішим. Отже, на підприємстві чекають на пропозиції від клієнтів, в т. ч. — й з Києва, та готові взятися до роботи. І для цього навіть не потрібно їхати в Кіровоград. Контактні телефони 0522 56 76 42, 067 520 24 45.
«На жаль, — акцентує керівник підприємства Ірина Коновалова, — люди, передусім ті, хто мав би відповідати за дотримання вимог чинного законодавства щодо поводження з небезпечними відходами, не завжди цим переймаються. Не розуміючи, що шкода завдається і їхньому здоров’ю, здоров’ю їхніх дітей та онуків».

Кіровоград.

P. S. До речі, і підприємство, і сама Ірина Коновалова ведуть активну благодійну діяльність. Допомагають коштами на лікування тяжкохворим, підтримують учасників АТО. Тож, забезпечивши переробку шкідливих ламп денного освітлення, не лише подбаємо про екологію, а значить — про своє здоров’я, а ще й опосередковано допоможемо нужденним.

 

 

 

На знімку: роботу на The Bulb Eater демонструє працівник зі спеціальним допуском Станіслав Пашкевич, своєю присутністю в приміщенні для переробки люмінесцентних ламп без захисного обладнання директор Ірина Коновалова (в центрі) і еколог Валентина Скрипка (ліворуч) підтверджують повну безпечність процесу,як для людей, так і для оточуючого середовища.

Фото автора.