Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка перейменували. Відтепер сіверська кузня педагогів носить назву Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка.
 
Відповідне розпорядження прийнято на засіданні Кабінету Міністрів. Зроблено це за клопотанням самого університету щодо приведення назви вищого навчального закладу у відповідність з історичними особливостями його розвитку, а саме тим, що Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка є правонаступником Чернігівського колегіуму, утвореного в 1700 році.

Чернігівський колегіум -- перший навчальний заклад вищого рівня на Лівобережній Україні. Його в часи гетьмана Мазепи започаткував видатний культурний діяч, архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Лазар Баранович, заснувавши друкарню та школу. Плани вчителя продовжив талановитий учень -- видатний поет і церковний діяч  Іоанн Максимович, уродженець Ніжина, що прославився як митрополит Тобольський і всього Сибіру.


Василь ЧЕПУРНИЙ.


Чернігів.

 

Голос України