Так називають видатного архітектора Якова Васильовича ПАУЧЕНКА (1866--1914)150-річчя від дня народження якого відзначили на його малій батьківщині, в Кіровограді, 21 березня ц.р.

Степовому краю випала честь стати колискою цілої плеяди видатних особистостей, геніальність і високопрофесійна майстерність яких принесла їм визнання та славу не тільки на теренах їх малої батьківщини, а й далеко за її межами. Складовою цього яскравого сузір'я стала унікальна постать єлисаветградського зодчого Якова Паученка, якому судилося створити архітектурне обличчя "Маленького Парижа" наприкінці ХІХ -- початку ХХ століть, яке живе й понині.

 

На знімках:

 

Архітектурні проекти Паученка вражають гармонією архітектурних форм. 


Театр "Ілюзія" в нинішньому вигляді.


Міжнародний кредитний банк 1910 р.


Готель "Пасаж" Шполянського (нині -- Кіровоградський обласний художній музей).

 

Фото з сайту http://library.kr.ua/.

 

Свого часу за його проектами споруджено лікарню Червоного Хреста Святої Анни, будинок купця Соловйова, театр "Ілюзія", Гостиний двір, Міжнародний кредитний банк, будинки лікарів Вайсенберга та Мейтуса, водолікарню Гольденберга, лікарню у Новомиргороді, Вознесенський собор у Бобринці та багато іншого. Всього -- понад 20 зафіксованих об'єктів, кожен з яких  унікальний архітектурний шедевр. 

У власному будинку Паученка, збудованого за його проектом, сьогодні розташовується художньо-меморіальний музей геніального художника Олександра Осмьоркіна, його племінника.

150-річчя від дня народження унікального майстра стало для патріотичної спільноти міста, закоханої в його історію, культуру та архітектуру, гарним приводом вкотре згадати людину, яка залишила по собі невмирущу пам'ять, зробивши усім містянам безцінний подарунок у вигляді чудових архітектурних споруд, які віддзеркалюють певну історичну епоху, та, зберігши дотепер свій презентабельний вигляд, виграшно відрізняються від споруд сучасних. Такі архітектурні шедеври ніколи не залишається поза увагою гостей міста -- представників інших регіонів України та іноземців. Зразки дорадянської архітектури, левова частка яких належить саме Якову Паученку, а також те, що місту, незважаючи на буремні та скрутні часи, вдалося зберегти дорадянську архітектурну спадщину, завжди викликають непідробне здивування та захоплення. 

На батьківщині видатного зодчого засновано обласну премію імені Якова Паученка в галузі архітектури, декоративно-ужиткового мистецтва та геральдики, якою щорічно 1 липня в День архітектури України відзначають кращі досягнення сучасних архітекторів та художників Кіровоградщини.

Любов, пошана і повага жителів міста до Якова Паученка -- явище показове не лише з точки зору поваги до таланту окремо взятої особистості. Це ознака відродження інтересу до історії рідного краю в нерадянському контексті, до людей, які дають право пишатися своєю належністю до Степової Еллади, ознака духовного й культурного відродження, без яких неможливе відродження національне.

 

Олег ЮРЧЕНКО

старший науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею.

 

Кіровоградська область.

 

Голос України