Потужний вибух саморобного пристрою стався в Кіровограді на площі ім. Богдана Хмельницького вранці минулого вівторка. 

Пакет з вибухівкою, заряджений металевими кульками, невідомі кинули біля входу в туристичну фірму "Гранд Тур". Постраждали троє перехожих, двох з яких госпіталізували з пораненнями різного ступеня тяжкості. Кульками та осколками вибухового пристрою пошкоджено два автомобілі, стіну та вікна офісних приміщень і житлових квартир.

За інформацією заступника начальника ГУ Нацполіції в області Дем'яна Таршина, заряд пристрою був досить потужний, адже радіус розльоту кульок від епіцентру вибуху сягав кількох десятків метрів. Окремі з них долетіли до зупинки громадського транспорту на протилежному боці площі.

Наразі інформацію за фактом вибуху внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 15 та ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України "Замах на вбивство". 

На думку саперів, пакет намагалися закинути в одне з вікон будинку і він вибухнув під час зіткнення зі стіною. Про що свідчать її характерні руйнування. Подія однозначно не підпадає під визначення теракту, адже вибухівку могли б підкинути на протилежному боці площі, де розташована автобусна зупинка і завжди є люди. Отже пристрій, можливо, призначався саме для туристичної фірми. Чи це була спроба залякати підприємство, чи посіяти паніку серед його співробітників та відвідувачів -- з часом пояснить розслідування. Самі працівники турфірми таке припущення спростовують. 

Ще одна версія причин вибуху -- кримінальна. Начебто вибух був спрямований на одну з осіб, яка в результаті й постраждала та потрапила до лікарні.

Жителі міста шоковані. Адже це перший випадок реальної загрози їхньому життю та здоров'ю після кількох фіктивних "мінувань" та оперативних навчань з ГО, проведених протягом кількох останніх років.

Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоград.

 

Голос України