На вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів прем’єр Арсеній Яценюк наголосив, що персоналізація української політики призводить до втрати довіри як усередині країни, так і серед наших зовнішніх партнерів. Він також ще раз запевнив, що прийме будь-яке рішення, яке стабілізує ситуацію і дасть країні можливість рухатися вперед. «Зберіть 226 голосів, представте новий кабінет, програму і реальну коаліцію, яка буде її виконувати, або підтримуйте цей склад Кабінету Міністрів України», — підкреслив глава уряду.

Під час засідання голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко поінформував про підготовку до початку дії з 1 травня цього року закону про держслужбу. За його словами, задля його імплементації ще належить ухвалити низку законопроектів, зокрема, про внесення змін до законів про Кабінет Міністрів, про центральні органи виконавчої влади та про місцеві держадміністрації, які передбачають чітке розмежування політичних посад та посад держслужбовців.

Відповідаючи на запитання прем’єра, якою буде функція міністра як політичної фігури і державного секретаря, К. Ващенко зазначив, що міністр визначатиме стратегію та відповідатиме за реалізацію програми в певній галузі, а функція держсекретаря — допомогти йому організаційно забезпечити виконання цих завдань. Також він зазначив, що призначення нового міністра не є підставою для звільнення держсекретаря міністерства.

«Отже, державний секретар не залежатиме від політичної волі чи політичної конструкції коаліції та буде «технократичним керівником міністерства», а коаліція, фракції та призначений міністр нестимуть політичну відповідальність», — сказав А. Яценюк, зазначивши, що в такий спосіб політичний конфлікт буде вичерпано. Водночас прем’єр доручив міністру соціальної політики Павлу Розенку разом із Міністерством фінансів напрацювати зміни до системи оплати праці держслужбовців, оскільки без цього не запрацюють найкращі закони.

Прем’єр доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Торговельному представнику України, а також низці інших міністерств провести зустріч із керівництвом гірничо-збагачувальних комбінатів, найбільших металургійних заводів, великих енергетичних компаній, підприємств машинобудування та керівництвом «Укрзалізниці» з питань стимулювання експорту та безпеки перевезень. За словами А. Яценюка, динаміка експортної виручки нині не найкраща, що пов’язано з падінням цін на зовнішніх ринках. Крім того, керівництво Державної фіскальної служби має роз’яснити експортерам, як працює нова система адміністрування та відшкодування податку на додану вартість.