Попередньою владою Чернігова два теплопостачальні підприємства Чернігова — ТЕЦ і «Облтеплокомуненерго» — були передані орендарям на дуже вигідних умовах. Вигідних — для орендарів. Недарма нові користувачі ТЕЦ надали тодішньому міському голові в оренду за 1 гривню дорогу машину. А тарифи в Чернігові стали одними з найвищих в Україні.

А якщо зараз виконати рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, то тарифи будуть не просто в п’ятірці найвищих в Україні, а таки найвищими. Ідеться про рішення НКРЕКП, яким зобов’язано до кінця 2016 року всі теплогенеруючі організації забезпечити стовідсотковий облік використання тепла. Під цю «марку» орендарі ТЕЦ і «Облтеплокомуненерго» планують підвищити тарифи.
Тому, як розповіли в Чернігівській міській раді, голова Владислав Атрошенко створив комісію, що має вивчити «правильність нарахування платежів за послуги, які надаються публічним акціонерним товариством «Облтеплокомуненерго» та КЕП ТОВ «ТехНова» з опалення місць загального користування в багатоквартирних житлових будинках міста».
Як пояснив профільний заступник міського голови Олександр Кириченко, якщо комісія встановить, що собівартість послуг теплогенеруючих підприємств міста завищена, влада звернеться до Національної комісії з пропозицією про зменшення тарифів. Олександр Кириченко: «Об’єктивна реальність така, що при найнижчих доходах чернігівці платять найвищі суми за теплопостачання. Чернігів також на першому місці за кількістю домогосподарств, яким призначена субсидія, що також свідчить про неспівмірність доходів і тарифів. Та головне, що тарифи не є економічно обґрунтованими».
Громадський активіст Сергій Соломаха, який давно вивчає питання тарифів, каже, що орендна плата за міську комунальну власність, яка надана в користування фірмам, давно не переглядалась і встановлювалась із корупційною складовою: «Якби правоохоронні органи справді зайнялись питаннями ТЕЦ і «Облтеплокомуненерго», то там би не тільки автомобіль за 1 гривню виплив». Він також обстоює ідею перегляду тарифів на водопостачання: «Тариф повинен, наприклад, враховувати довжину водогонів. У Чернігові вона одна з найкоротших в Україні, що дивним чином не впливає на суму тарифів».
«Майно міської громади, передане в оренду фірмі «ТехНова» і «Облтеплокомуненерго», не оцінене відповідно до реальної ринкової вартості, — переконаний заступник міського голови Олександр Кириченко. — Тому місто не отримує орендної плати за своє майно, а городяни платять за завищеними тарифами».

Чернігів.