Аварія у котельні Тульчинської загальноосвітньої школи №3, що призвела до загибелі двох осіб, сталася через технічну несправність газового котла і порушення правил його експлуатації. Найбільш прикро, що за 12 днів до вибуху перевірку обладнання і його планове технічне обслуговування здійснювали фахівці ПАТ «Вінницягаз». Чому їхні дії не запобігли страшній трагедії?
— Аварію спричинила низка технічних та організаційних моментів, — наголосив начальник територіального управління Держгірпромнагляду у Вінницькій області Анатолій Коваль. — Термін експлуатації котла мав завершитися у 2015 році. Якби було дотримано всіх вимог безпечної експлуатації, вибуху не сталося б.
До кричущих технічних порушень експлуатації газового котла фахівці відносять відсутність запобіжного клапана та несправність системи сигналізації, що попереджує обслуговуючий персонал про відхилення від норми параметрів тиску та температури. Встановлено також факт закорочення витків обмотки двигуна у циркуляційному водяному насосі. Серед організаційних причин керівник управління назвав неналежне утримання виробничого обладнання та устаткування. Оператор, який загинув, не пройшов інструктаж з охорони праці на об’єкті з підвищеною небезпекою.
За словами пана Коваля, за 12 днів до того, як стався вибух, обладнання опалювального пункту перевіряла комісія представників структурних підрозділів ПАТ «Вінницягаз».
— Їхні дії чи бездіяльність призвели до аварійної ситуації, — наголосив Анатолій Коваль.
Комісія, що встановлювала причини аварії, дійшла висновку, що майстри ПАТ «Вінницягаз» неякісно провели планове технічне обслуговування обладнання системи газопостачання, а фахівці не забезпечили належний контроль за виконанням цих робіт. Встановлено вину Тульчинського будівельного підприємства ЗАТ «РБУ-6». Зокрема, колишнього виконроба підприємства, який допустив порушення під час робіт з газифікації та монтажу водонагрівальних котлів. Претензії пред’явлено і директору школи. У висновках комісії зазначено, що керівник навчального закладу не забезпечив функціонування системи управління охороною праці і належного утримання виробничого обладнання та устаткування теплогенераторної. Матеріали розслідування передано до правоохоронних органів для надання правової оцінки.
Як інформував «Голос України» («За п’ять хвилин до вибуху на подвір’ї школи перебували десятки дітей», 05.02.2014), під час трагедії загинули 31-річний оператор котельні та 48-річний заступник директора школи з господарської частини. Через відсутність опалення навчання припинено. Учнів перевели у сусідню школу №2. На заняття вони приходять у другу зміну. Відновити опалення планують за допомогою встановлення автоматичних котелень блочного типу. Про це кореспонденту «Голосу України» повідомив голова Тульчинської райдержадміністрації Анатолій Бузік. Загалом у школах Вінниччини нараховується 43 газові котли марки КСГ-100, аналогічні тому, що вибухнув у Тульчині. За дорученням прокуратури їх перевірку здійснюють фахівці Держгірпромнагляду.
Вінницька область.