Не бідніє Україна талантами. Це ще раз підтвердив XXІ Відкритий фестиваль-конкурс молодих композиторів імені Л. Ревуцького, який щорічно від 1995-го проходить на Чернігівщині.


Кожної весни до Чернігова злітаються звідусюди молоді таланти, щоб помірятися своїми здобутками. Географія конкурсантів досить широка: Кривий Ріг, Суми, Дніпропетровськ, Полтава, Харків, Кременчук. Це єдиний конкурс в Україні для юних композиторів музичних шкіл та училищ, де композиторська справа викладається лише факультативно.


До складу журі входили викладачі шкіл та училищ, а очолив його композитор, народний артист України, професор Харківського держуніверситету мистецтв, завідувач кафедри композиції Володимир Птушкін.
Цього року конкурс був більш професійно-серйозний. Учасників хвилює все: і природа, і любов, і література. А події в Україні спонукають дітей до глибших роздумів. Було більше драматичних творів, із складною гармонічною структурою, поліфонічні та оркестрові твори.


«Дитяча натура — це та єдина правда, яка діє в цьому світі, все, що вони пишуть, переживають — то правда», — сказав засновник і організатор фестивалю, директор Чернігівського музучилища ім. Левка Ревуцького Володимир Суховерський.


Голова журі Володимир Птушкін каже: «Я завжди з нетерпінням чекаю весну, конкурс, бо він для мене як ковток свіжого повітря, звідси ми черпаємо кадри».

 

Гран-прі фестивалю виборов студент ІІІ курсу Чернігівського музучилища Артем Бриль. Між іншим, минулого року Артем також отримав Гран-прі.


Фото автора.