У Баранівському районі Житомирщини оголосили надзвичайну ситуацію техногенного характеру місцевого рівня. У зв’язку із забрудненням річок Случ і Хомора суворо заборонено використовувати воду з них для будь-яких потреб, напувати тварин, споживати в їжу рибу. Масову загибель риби і те, що раки сотнями вилазять на берег, помітили вранці 14 квітня. А наступного дня на березі Случі знайшли мертвих бобрів і диких качок, проби біоматеріалу з яких ветеринари відібрали для дослідження.


Хомора тече з Хмельницької області і потрапляє на Житомирщину вже забрудненою. За два дні до того, як тут було оголошено НС, до сусідів на Понінківську картонно-паперову фабрику прибула делегація з Баранівки та Новограда-Волинського для проведення круглого столу міжрегіональної ініціативної групи «Патріоти — за чисту Случ». Ініціював її створення і круглий стіл у Понінці міський голова Баранівки Анатолій Душко. Перебираючи варіанти, хто може бути забруднювачем Хомори, перевірку почали саме з картонно-паперової фабрики.


У репортажі про цю зустріч редактор новоград-волинської газети «Лесин край» Олена Чех написала: «Ініціативна група напередодні провела огляд території берегів річки Хомора. Відеоролики, які демонстрували автори ідеї, просто жахають. Та, як зазначив Анатолій Душко, стан річки жахливий не лише після стоків з Понінки, а й вище за течією. Керівник фабрики Сергій Коренєв зауважив, що всі необхідні документи для проведення діяльності у нього є. А півроку тому, на вимогу голови Полонської РДА, на фабриці проводили перевірку екологи, і рішення про закриття підприємства вони не ухвалили».


А ось цитата з повідомлення прес-служби Житомирської ОДА: «Однією з імовірних причин проблеми може бути порушення нормативів граничного допустимого скидання забруднюючих речовин у р. Хомору. А саме — скидання неочищених стічних вод одним із підприємств Хмельниччини. Управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА 13 квітня спрямувало підприємству лист з вимогою негайно припинити скидання неочищених стічних вод та суворо дотримуватись умов, визначених дозволом на спеціальне водокористування». Є й інша версія: «За словами заступника начальника Державної екологічної інспекції у Житомирській області Сергія Зибалова, також причиною масової загибелі риби та тварин може бути гниття речовин у річках, про що свідчить низький вміст кисню у воді».


Житомирська область.