«Історія Закарпаття у датах і подіях» — так зветься нова книга відомого вченого, письменника, краєзнавця, професора Ужгородського університету Сергія Федаки.


Це компактна версія минувшини краю від появи першої людини до початку поточного року. На ста шістдесяти сторінках уміщено дати перших згадок про більшість сіл і міст та інформацію про основні події.


Сам автор на презентації в Ужгородському прес-клубі сказав: «Сьогодні є соціальний запит на об’єктивний виклад історії. Тим більше що минувшина Закарпаття дуже насичена і не схожа на історію інших регіонів. Є про що писати — наша історія і цікава, і насичена, і багато в чому несподівана».


На думку Сергія Федаки, щоб історія краю була повною, варто написати щонайменше десяток таких підготовчих книг: «Треба видати окремо історію населених пунктів, історичну географію, генеалогію окремих найвпливовіших родів, дослідження нумізматики та економічної історії, джерелознавство тощо». Деякі з цих книг уже написані, інші лише плануються. Хронологічним каркасом до майбутньої повної історії Закарпаття є саме презентована книга. «Це історія у стислій формі, але вона дає певне уявлення про специфіку нашого краю», — каже автор.


Це вже 22-га книга Сергія Федаки. Професор сам її профінансував. У чотирьох розділах — дати від найдавніших часів (перші люди прийшли сюди майже мільйон років тому). Деякі дні розписані навіть по годинах — як-от події Карпатської України. «Може, менш детально я відобразив період незалежності, але планую до 24 серпня зробити детальніший покажчик історії Закарпаття у складі сучасної України», — додав історик. До 2025 року Сергій Федака сподівається підготувати не «телеграфне», а розгорнуте видання.

 

Закарпатська область.