У Запоріжжі розпочався страйк. Працівники електровозоремонтного заводу на робочих місцях з’являються, втім, до роботи не стають. Причиною протестної акції, як оголосили страйкарі, є дії Укрзалізниці. Там — буцімто за порушення фінансової дисципліни — оголосили догану в. о. директора заводу, з відстороненням від виконання обов’язків, унаслідок чого наступним кроком може стати його звільнення.

 

 

Ситуація, як для Запоріжжя, — класична. Тобто ЗЕРЗ — не перше і навіть не десяте державне підприємство регіону, яке так доводили до ручки. Нормально працюючий завод чи навіть науковий інститут стає для когось надто цікавим, і починається заміна керівництва на «правильну» особу чи, інколи, цілий ланцюжок «правильних» осіб. Подекуди працівники встигали зчиняти галас і, наприклад, Інститут титану, економічно процвітаючий науковий заклад, чи Науково-промисловий комплекс «Іскра» (чи не найпотужніший в колишньому СРСР виробник радіолокаторів), їм зберегти підприємства вдавалося. Втім, це, швидше, виняток із правила, бо багатьом іншим поталанило значно менше.


Цього разу — за всіма ознаками — прийшла черга ЗЕРЗу. Олег Вінник навіть у статусі в. о. директора фактично реанімував підприємство. І це оцінили працівники Запорізького електровозоремонтного. Оголошена акція протесту змусила звернути на неї увагу керівництва області. Голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль заявив, що він оцінює керівників тільки за зростанням робочих місць та бюджетних відрахувань. За цими показниками до в. о. директора ЗЕРЗу претензій немає. Тому керівник області пообіцяв особисто звернутися і до Прем’єр-міністра, і до міністра інфраструктури з цього питання. Адже згадані фінансові порушення, за які відповів О. Вінник, — то «доробок», коли можна так сказати, попередніх керівників підприємства.


Водночас директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької ОДА Андрій Антонов повідомив, що таке стягнення, тим більше звільнення, повинно здійснюватися лише рішенням наглядової ради підприємства, якого в природі не існує.


На підприємство прибули і представники Укрзалізниці, які, поспілкувавшись із робітниками, пообіцяли дослухатися до аргументів трудового колективу. Втім, упевненості у тому, що все буде саме так, ні в кого немає. Адже на одному з маловідомих сайтів якось несподівано з’явилася інформація про те, що працівників збурили сам директор і голова профкому. Мовляв, за участь у страйку взагалі дають по двісті гривень, а в разі відновлення О. Вінника на посаді дадуть ще по п’ятсот. Це, звичайно, розлютило людей ще більше. Департамент безпеки Укрзалізниці почав розслідувати факти, наведені на тому фейковому сайті...


Останні ж новини із ЗЕРЗу такі: робітники таки дослухалися до керівництва області й поки що зупинили акцію протесту. «Голос України» слідкуватиме за розвитком подій на підприємстві.

Запоріжжя.


Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.