Невелике село Вишнівці, що в Онуфріївському районі на Кіровоградщині, лихоманить від того, що між двома з трьох базових сільгоспвиробників розгорілася гостра земельна суперечка. Жителі, життя яких напряму залежне від господарників, пишуть та телефонують до журналістів із проханнями допомогти.

 

 

У чому ж суть проблеми? В жовтні 2009 року розпорядженням голови Онуфріївської РДА затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 143,38 га із земель резерву Вишнівцівської сільради для подальшої передачі в оренду місцевому фермерському господарству «Агроальянс» (тоді його очолював Віталій Горобець) терміном на 10 років для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. В усіх таких розпорядженнях вказувався рекомендований термін на укладення договору оренди — три місяці. Не таємниця, що фактично жодному орендарю не вдавалося дотриматись цього терміну. Багатьом із тих, у кого розпорядження датовані тим же 2009, не вдається оформити договори оренди до цього часу. Під різними приводами цей процес було загальмовано управлінням Держземагентства в області (пізніше — Держгеокадастр) та його структурними підрозділами на місцях. Завуальовано й прямо вимагались за «прискорення» (а фактично — за виконання держслужбовцями їхньої роботи) хабарі з відомими сумами — по 350, а пізніше — по 500 доларів за гектар земельної ділянки, розповідають учасники конфлікту. Про наявність таких фактів навіть було озвучено на одній з обласних нарад. Масштаби земельної корупції —справді вражають, але роками управи на неї чомусь не можуть знайти. За те, щоб українська земля на законних підставах годувала державу та її населення, українські чиновники не соромились брати хабарі, до того ж — в іноземній валюті...


Роками вели «переписку»з Держземагентством


— Неодноразово особисто звертався в цю службу і в області, і в районі, щоб з’ясувати причини затягування виготовлення документів (присвоєння кадастрових номерів), адже не було ні офіційних відмов, ні переліку обґрунтованих зауважень до проектно-технічної документації, які можна було б виконати й перейти нарешті до реєстрації договору оренди, —каже В. Горобець. За його словами, в жовтні минулого року він отримав пряму «пропозицію» від працівниці Держгеокадастру в області, та не погодився на корупційні дії. Після цього на три ділянки, які перебувають в обробітку ФГ «Агроальянс», миттєво виготовили нову технічну документацію, присвоїли кадастрові номери й зареєстрували в реєстраційній службі договір оренди... на іншого орендаря. Земельні ділянки, засіяні ріпаком та озимою пшеницею, негайно перейшли до нього. Про що вже колишній голова ФГ «Агроальянс», а нині — сільський голова Вишнівців, В. Горобець дізнався випадково в грудні 2015-го. Звідки така оперативність?


Почав розбиратися в ситуації. Як виявилося, сільрадою належні для виготовлення «технічні» висновки про погодження надання земельних ділянок та викопіювання на площу 143 га ні юридичним, ні фізичним особам не надавались. Про нового орендаря нічого не знали. Жодних рухів із виготовлення земельних документів через Центр адміністративних послуг в Онуфріївському районі теж не зафіксовано.


Нинішній керівник «Агроальянсу» Руслан Горобець подав позов до Господарського суду Кіровоградської області на дії Головного управління Держгеокадастру. Але це не зупинило оформлення документів на нового орендаря.


У своєму письмовому поясненні, наданому суду, Р. Горобець зазначає: «16 листопада 2009 р. ФГ «Агроальянс» отримало від районного відділу Держкомзему довідки про кількісні характеристики земельних ділянок, розподілення їх серед власників і користувачів, в яких погоджено кадастрові номери на кожну ділянку. Ці довідки та весь пакет документів (технічна документація) були вчасно направлені до Центру державного земельного кадастру в м. Кіровоград. З невідомих причин, які не залежали від ФГ «Агроальянс», кадастрові номери не були присвоєні, а отже, укладання договору оренди відтягувалось. Документи пролежали без розгляду до осені 2012 року. З осені 2012 присвоєння кадастрових номерів при відводах земельних ділянок для тих чи інших потреб, в т. ч. — для оренди земельних ділянок, виконувалось районним відділом Держземагентства. Документи ФГ «Агроальянс» були забрані з Центру державного земельного кадастру в м. Кіровоград та передані до районного відділу Держземагентства, але вже не в повному обсязі — половини документів не знайшли, що потребувало доопрацювання. В зв’язку з тим, що часто не працювала відповідна програма на державному рівні, розгляд та реєстрація документів проводились зі значними затримками (1-3 місяці).


З 1 січня 2013 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності», яким законодавець вніс зміни до Земельного кодексу України, зокрема — до статті 122. У відповідності до прийнятих змін на Держземагентство було покладено повноваження розпоряджатись передачею у власність або у користування земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності. 


Оскільки розпорядником земель, що знаходяться за межами населених пунктів, є Головне управління Держземагентства в Кіровоградській області, 30 квітня 2015 року пакет необхідних документів був наданий на розгляд у цю структуру. В управлінні без вирішення даного питання по суті документація пролежала більше півроку. А 24 вересня 2015 року було отримано невмотивовану відповідь, без конкретно вказаних недопрацювань в поданій документації.


З кінця 2009 року дана земельна ділянка використовувалась господарством, своєчасно сплачувалась за це орендна плата, яка регулювалась відповідно до нормативної грошової оцінки землі».


Нині судовий процес триває.


Чому люди — за «Альянс»?!


«Ще не будучи сільським головою, В. Горобець стільки зробив для села, скільки — ніхто з місцевих виробників» — майже хором заявляють кілька десятків вишнівців, присутніх на черговій зустрічі за участі журналістів.

Обладнано автобусні зупинки (виготовлено лавочки, майданчики викладено тротуарною плиткою), капітально відремонтовано пам’ятник воїнам-визволителям. ФГ взяло на себе більшу частину робіт з освітлення села, провело його озеленення, благоустрій кладовища, частковий ямковий ремонт доріг, встановило бетонну огорожу, лавочки та урни біля сільради, виклало тротуарною плиткою територію біля неї. ФГ взяло під своє шефство футбольну команду «Оріон». Придбало спортивну форму та інвентар і для футболістів, і для учасників зимових ігор. Протягом 2010-2015 рр. силами господарства утримувався стадіон, забезпечувалось підвезення команд на різні змагання. Велика допомога надається школі: і з ремонтами, і з харчуванням дітей.


«Більшість жителів, незалежно в кого їхній пай, звертаються по допомогу саме до Горобця. Він нікому не відмовив ні в оранці городу, ні в перевезенні сіна, — кажуть люди. — Студенти проходять в «Агроальянсі» практику, за це отримують нормальні кошти. Він завжди підтримує молоді, багатодітні сім’ї. Хто вирішив господарювати самостійно, без проблем передав паї, ще й допомагає обробляти їх своєю технікою».


«Віталія Миколайовича ми обирали не за «кавуни та олію», а за те, що він вже зробив для села, — кажуть інші й усіма силами хочуть обстояти оті 143 гектара для «Агроальянсу». — Господарство й так має лише 450 га.

Але тут постійно працює до 20 чоловік, є столярний цех, олійня, цех бетонних виробів, на яких теж допомагають землякам. Якщо від цієї площі заберуть такий шматок — як тримати працівників, розвивати господарство, допомагати людям?», — обурюються вишнівці. Такі слова підтримують депутати сільради Павло Галка, Едуард Удод, жителі Людмила Білоног, Тетяна Фурса, Оксана Гера, Володимир Сокуренко, Анатолій Голянський, Жанна Голянська, Валентина Сокуренко, Наталія Білко, Наталія Пивонос, Валентина Журба, Світлана Удод, Ніна Лаврик та інші. Новий же орендар, стверджують, навіть до орендованого ставу дітей не допускає з вудками.


Сам Олександр Гарбуз каже, що всі документи на оренду зазначеної земельної ділянки вже виготовлені, договір оренди зареєстровано в реєстраційній службі. І все — законним шляхом.


З відповіді Наталії Журавльової, начальника Центру надання адміністративних послуг Онуфріївської РДА: «До нашого ЦНАПу Олександр Гарбуз із заявою про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, розташованих на території Вишнівцівської сільської ради, не звертався. Центр отримав лист від Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 03.03.2016 року щодо надання адміністративних послуг, де сказано, що: «Відповідно до Закону України «Про адміністративні послуги», постанови Кабінету Міністрів України від 01 серпня 2011 року № 835 «Деякі питання надання Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру і її територіальними органами адміністративних послуг», розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 травня 2014 року № 523-р «Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг» та наказу Держземагентства України від 25.12.2014 № 435 (із змінами) «Про надання адміністративних послуг через центри надання адміністративних послуг», надання територіальними органами Держгеокадастру дозволу на розроблення документації із землеустрою не відноситься до адміністративної послуги, що надається через центри надання адміністративних послуг.


Законодавством не передбачено погодження районними державними адміністраціями питань щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності, в тому числі — надання дозволу на розроблення документації із землеустрою»...


То хто у нас влада?


Проте існує доручення голови обласної державної адміністрації від 07 травня 2014 року №01-26/97/1, зазначає чиновниця, яке зобов’язало райдержадміністрацію внести доповнення до переліків адміністративні послуги. На його виконання голова Онуфріївської РДА своїм розпорядженням доповнив Перелік адміністративних послуг, що надаються через Центр надання адміністративних послуг Онуфріївської РДА, послугою № 55 — «прийняття рішення щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності». То хто діє не в правовому полі?


«Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області неодноразово наголошувалося про недопустимість порушення термінів надання адміністративних послуг та дотримання вимог Закону України «Про адміністративні послуги» у частині прийняття заяв поза межами ЦНАПів, — повідомляє начальник центру. Та хто її слухає?!


Із відповіді Н. Журавльової. «Об’єктивності ради слід сказати, що в той час, як у нашому Центрі знаходилось на розгляді з простроченим терміном надання адміністративних послуг до 150 заяв від громадян та суб’єктів господарювання району щодо адміністративної послуги «прийняття рішення щодо передачі земельних ділянок сільгосппризначення державної власності», заява О. Гарбуза, яка надійшла напряму в Головне управління Держгеокадастру в Кіровоградській області, була задоволена за лічені дні».


Отже, допоки землями резерву та запасу сільських і селищних рад розпоряджатимуться на свій розсуд регіональні управління Держгеокадастру, місцеві громади будуть позбавлені права самостійно вирішувати, кому надавати землю в оренду та вибирати тих орендарів, хто принесе громаді найбільшу користь. А сільгоспвиробників, які роками не можуть добитися реєстрації договорів оренди, й надалі штовхатимуть на корупцію. Бо ж законним шляхом обробляти землю неможливо.

Онуфріївський район.
Кіровоградська область.


Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.