Полк «Азов» вирішив 5 травня відзначити своє дворіччя. Урочистості мали відбутися в Бердянську, де й розпочинався похід на тоді вже захоплений сепаратистами Маріуполь. Запорізька обласна влада спочатку не лише виступила категорично проти святкування, а й зробила це в не дуже коректній формі...

 

Навесні 2014-го неозброєним оком було видно, що в Маріуполі й місцева влада, і правоохоронні та взагалі силові структури, дислоковані в місті, забезпечили тоді проросійським терористам щонайменше режим найбільшого сприяння (режим наибольшего благоприятствования — рос.). І ось у сусідньому Бердянську з’явився добровольчий підрозділ, який, зрештою, очистив металургійний центр України від озброєних сепаратистів. Потім «Азов» довгими місяцями тримав оборону поблизу міста, відкинув російські підрозділи подалі, аж за Широкине. На сьогодні він фактично залишився єдиним із добровольчих батальйонів, хто зберіг і боєздатність, і репутацію. Адже чи сварять нині так звані українські ЗМІ російських найманців та російських кадрових військових на Донбасі — це ще питання. А ось те, що добровольчі батальйони, які винесли на собі весь тягар перших і найбільш жорстоких боїв 2014 року, вже буквально потоплені в пропагандистській багнюці, є беззаперечним фактом.


Утім, і до «Азову» є запитання: а чи на часі сьогодні факельна хода нічним курортним містом? Те само, і можливо, дещо емоційніше, сказав голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль у середу: «Полк «Азов» хоче провести святкування за участю 500 осіб і з технікою. Ми вважаємо, що це не той час, щоб робити факельну ходу, щоб нас потім ЗМІ недружніх сусідніх країн якось охарактеризували. Тому ми висловили своє різке «проти», але все одно це питання ще треба допрацьовувати. Ми бачимо, що суспільство намагаються розхитати, СБУ на не поодиноких фактах має докази того, що це все фінансується з РФ. Всі процеси: починаючи зі зняття пам’ятника Леніну і багато іншого».


Тут, на наш «непросвещенный взгляд», вже очільнику області варто було б обережніше користуватися словами. Якщо факельна хода — це й справді відвертий привід для російських ЗМІ поговорити про «укрофашистів», то змішані у підозрах про російське фінансування «і коні, і люди», і «Азов», звичайно, — перебір. У полку бійці в негайно розповсюдженому відео досить ввічливо, але висунули вимогу до К. Бриля переглянути своє рішення.

Значно різкіше (ми утримаємося від його цитування, окрім більш-менш коректної кінцівки) відреагував на заяву голови Запорізької ОДА народний депутат і комбат «Азову» Андрій Білецький. У своєму зверненні він, зокрема, наголосив: «Я звертаюся до Президента з тим, щоб ця особа була знята ним як людина, що ганьбить ім’я і гідність українського солдата. Якщо цього не станеться, то ми знайдемо громадські можливості для того, щоб ця людина пішла з українського політикуму».


І вже на вечір середи з’явилася нова заява Костянтина Бриля: «Деякі запорізькі інтернет-ЗМІ подали недостовірну інформацію щодо заходів, присвячених дворіччю полку «Азов». Насправді влада регіону всіляко підтримує наших захисників і пишається ними. Хочу підкреслити, що такі спотворення і є першим кроком до дестабілізації і поширення ворожнечі в суспільстві. Відповідно нашим однодумцям і патріотам варто ретельніше ставитися до питань журналістської етики».


Іншими словами, «крайніми» опинилися запорізькі ЗМІ, які подали повну цитату попередньої заяви голови Запорізької ОДА.


Втім, одразу зазначимо, на «розхитуванні ситуації» в регіоні все це навряд чи позначиться. Більше для того розхитування робить постійна кадрова чехарда в регіоні. З березня 2014 року Костянтин Бриль — уже четвертий голова ОДА. Приблизно половину терміну зі згаданих двох років областю керували люди у статусі в. о... Окрім того, на Запоріжжі, м’яко кажучи, недостатня ефективність роботи правоохоронних органів, вкрай низький рівень довіри до останніх, який постійно підігрівається відверто безвідповідальними заявами їхнього керівництва. Можливо, на це хтось мав би зрештою звернути увагу і в Києві? Прифронтова ж область усе-таки...

Запоріжжя.