ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

 

Вінничани мають можливість заряджати мобільні пристрої з допомогою сонячної енергії -- накопичувач променів небесного світила встановили у центрі міста на Європейській площі.

 

Користуючись новою послугою, власники мобільних телефонів та гаджетів найчастіше цікавляться, чи зможуть її отримати, коли сонечко сховається за хмари. Голова Вінницької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Олександр МУДРАК, який з перших днів консультує, як користуватися новою установкою, пояснює: "Під лавочкою, поруч з сонячною панеллю, прикріпили акумулятори. Вони накопичують енергію у сонячні години, а віддавати її можуть у похмурий день. При появі сонця батареї знову поповнюватимуть енергію".

 

За словами Олександра Мудрака, поки що можна заряджати чотири мобільні пристрої. Надалі розширять порти для одночасної підзарядки десяти цифрових мобільних пристроїв. Проект під назвою "Екодерево" реалізувала названа обласна громадська організація. Як пояснив її керівник Олександр Мудрак, кошти на його втілення надала міжнародна організація "Єврорегіон "Дністер".

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України