З одного боку, травневий дощ, як мовиться, то -- селянська радість. Особливо у зоні ризикованого землеробства, якою за визначенням є територія Запорізької області. З другого ж боку, сьогодні агрегати просто не можуть продовжувати сівбу в грязюці. Звичайно, вже завершені весняні польові роботи на велетенських площах у 715 тисяч гектарів. Утім, це всього 78% від запланованого.

 

Якщо подивитися на структуру запорізького ярового клину, то ранні зернові посіяні на площі 195 тис. га, або на 98% площ. Зокрема, ячменю посіяно на 152 тис. га (94% від запланованого), гороху -- на 38 тис. га (128%); кукурудзи на зерно -- теж на 38 тис. га, або 77% до прогнозу. Практично завершена сівба сої -- 11,5 тис. га (96%). Посіяна й гречка, утім, лише на тисячі гектарів (75% від плану).

 

Фактично лише розпочата сівба проса -- на 8 тисячах гектарів, або на 37% від запланованих площ. Справжнім же "королем" запорізьких полів цьогоріч (як, до речі, й у всі попередні роки) стане соняшник, адже цією культурою вже засіяно 405 тис. га (76%).

 

На жаль, синоптики поки нічим агровиробників області не радують: на кінець поточного тижня та й увесь наступний на Запоріжжі обіцяють великі дощі.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України