Чернігівські підприємці вимагають приведення плати за землю до нормального рівня.

 

Земельний податок для чернігівців у 2016 році зріс від 6 до 14 разів. Це сталося через зміни до Податкового кодексу (врахування високого індексу інфляції -- в розрахунку 2015 року це в 1,43 рази). Додала своїм рішенням і Чернігівська міська рада, ввівши високу ставку відповідно до нормативно-грошової оцінки.

 

Підприємці міста вже відчули це підвищення, сплачуючи нові земельні податки з 1 січня 2016 року, а мешканці дізнаються про них, отримавши рахунки від податкової у липні. Тому підприємці і б'ють на сполох, проводять круглі столи, як нещодавно в громадському центрі "Ініціатива".

 

Президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Костянтин Іванов розповів про проведення нормативно-грошової оцінки за коефіцієнтами докризових років, за рахунок чого результат оцінки в рази перевищений.

 

А директор підприємства "ВИМАЛ" Сергій САМОНЕНКО навів приклади Чехії та Польщі, де ставка земельного податку нині в 3,28 разу менше, ніж у Чернігові. "Поки ми товклися з цією ставкою за землю, у Словаччині побудували 15 нових автомобільних заводів. Транснаціональні компанії за останні 4 роки практично все, що хотіли побудувати, вже побудували. Інвестиційний пиріг вже з'їли. Залишилися крихти, які ми можемо взяти. А плата за землю -- один із наріжних каменів, що приваблюють або відштовхують інвестиції", -- каже Сергій Самоненко.

 

Представниця Державної податкової інспекції у Чернігові Людмила ГОРДИНСЬКА зазначила, що повернення минулорічних ставок для землі під гаражами, багатоповерховими забудовами, присадибними ділянками призведе до коливання надходжень в сумі лише 200 тис. грн. А податок для чернігівця за 10 соток землі становитиме не 1414 грн., а 120 грн. На переконання голови правління ВАТ "Базис" Андрія СКЛЯРЦЯ, навіть при запровадженні нових знижених ставок планові находження на 2016 рік від земельного податку та оренди землі в міський бюджет будуть не тільки виконані, а й перевиконані на декілька мільйонів гривень.

 

Тож доки не прийшли нові, завищені, платіжки за землю, у нової міської ради ще є шанс запобігти масовому невдоволенню городян.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігів.

 

Голос України