Геннадій Москаль на розширеній нараді за участю керівників усіх правоохоронних органів Закарпаття озвучив ключову фразу: «За результатами зустрічей із Президентом та Прем’єр-міністром мені надані додаткові повноваження і чіткі вказівки для наведення ладу на кордоні». Це й мало пролунати закликом до дій після голосної заяви про відставку наприкінці минулого тижня (див. «Голос України» за 7 травня), адже перші особи держави прийняли фактичний ультиматум голови ОДА, генерал-лейтенанта міліції Г. Москаля: або він керуватиме усіма службами регіону, або... йде, грюкнувши дверима (що цілком у його стилі).

Отже, тепер, коли руки розв’язані, керівник області почав діяти невідкладно («по-новому» до роботи приступив після поїздки до столиці лише в середу) і відразу ж стикнувся з блокуванням КПП «Ужгород» власниками автівок на іноземній реєстрації (див. «Голос України» за 11 і 13 травня). Це дуже гостра й наболіла проблема, яка може призвести до справді серйозної соціальної непокори...
Тож у четвер на нараді з правоохоронцями голова облдержадміністрації назвав основні завдання, які слід невідкладно виконати для наведення ладу на державному кордоні. І заявив, що «у кінці квітня була спроба рейдерського захоплення Закарпатської митниці для відновлення контрабандних потоків (передусім тютюнових виробів) через Закарпатську область», але під час «принципової розмови» з главами держави і уряду, де «речі, які відбуваються на кордоні, і які раніше не прийнято було озвучувати, називалися своїми іменами», все повинно змінитися. (Особливо це стосується, за словами Г. Москаля, митного посту «Тиса» на україно-угорському кордоні в Чопі). А як змінитися?
І ось як: «Відтепер перетин товарами державного кордону в межах Закарпатської області відбуватиметься тільки в рамках законодавства. Схеми з мікроавтобусами, водії яких роками провозять через «Тису» без будь-якого митного оформлення брендовий одяг, мобільні телефони та гаджети, елітний алкоголь, парфумерію, миючі та гігієнічні засоби, скутери, мотоцикли тощо, і які платять визначену таксу, яка йшла на Київ, припиняють своє існування. Хто хоче везти в Україну якийсь товар, має його розмитнити. Схема з так званими піджаками (коли місцеві мешканці для заробітку в кілька сотень гривень беруть на себе частину товару, щоб обминути його розмитнення) також буде зламана, для цього готується відповідне розпорядження. Вже готове спеціальне розпорядження щодо припинення вивезення під виглядом дров ділової деревини», — упевнений керівник області.
Г. Москаль хоче також застосувати «новий рецепт» боротьби з контрабандою: «якщо когось із митників чи прикордонників спіймають на хабарі — звільнять усю зміну. Таке жорстке рішення прийнято на рівні керівництва країни». Це вже конкретне «сито», після якого «ризикувати залишитися без роботи й стати фігурантом кримінального провадження» охочих, мабуть, не залишиться.
У липні запланована власне інспекційна поїздка на Закарпаття Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, котрий «має оцінити результати роботи митниці», оскільки грошей у державному бюджеті не вистачає на фінансування низки соціальних проектів, у тому числі на Закарпатті. Адже область не може закупити шкільні автобуси замість тих, що 2014 року вивезені в зону військових дій на Донбасі. Тому митниця має наповнювати держбюджет, «а не чиїсь політичні проекти чи збагачувати клерків різного рівня. Плани надходжень до держбюджету з боку Закарпатської митниці, які встановлює Кабмін, мають бути виконані», — твердо заявляє Москаль і додає, що для «протидії корупції найближчим часом на Закарпатті будуть створені спеціальні міждержавні групи, які за погодженнями із митними органами Угорщини, Словаччини та Румунії проведуть взаємні звірення документів щодо руху товарів через кордон за 2015—2016 роки. Ми з’ясуємо поіменно, хто з підприємців який товар декларує при виїзді із сусідніх країн, а потім при в’їзді в Україну. І хто займається липовим транзитом, залишаючи нерозмитнений товар в Україні».
Мало того, голова ОДА сміливо прорік: «У мене достатньо досвіду, щоб зламати ці схеми. Я чудово розумію, що наведення ладу на кордоні багато хто сприйме в штики. Будуть спроби залишити все, як є, або домовитися про «пільговий режим» для обраних. Тому одразу заявляю — всі такі спроби будуть оприлюднені в ЗМІ із наведенням конкретних прізвищ і посад. Корупційні схеми на кордоні існують уже багато років. Усі про них знали, і всі мовчали. Я не втручався в цю ситуацію, яка була створена і курирувалася безпосередньо Києвом. Неможливо навести лад в окремому регіоні без підтримки Президента і Прем’єр-міністра. Тепер така підтримка є. Багато років Київ годувався з кордону, але тепер хай посидить на голодному пайку. Закарпаття не платитиме нагору жодної «сірої» гривні.

Ужгород.