Столична гостя взяла участь у тренінгу з інклюзивного виховання для педагогів Запоріжжя. Цей регіон -- серед п'яти областей України, де реалізується пілотний проект залучення (інклюзив) дітей з особливими потребами до звичайної системи загальної освіти.

 

Захід відбувся в Хортицькій національній реабілітаційній академії міста Запоріжжя. Всі його учасники отримали відповідні сертифікати. "Тренінг проводиться для керівництва шкіл, які зацікавлені у впровадженні інклюзивної терапії і в яких вже є такий досвід, -- розповіла журналістам Марина ПОРОШЕНКО. -- Це не одна і не дві школи -- їх багато. Загальними зусиллями з керівництвом Запорізької області ми вирішимо всі ці в проблеми найближчим часом".

 

Варто додати, що на Запоріжжі 2016-й оголошено Роком дітей з особливими потребами. Окрім того, в області планують створити три десятки класів з інклюзивною освітою, де на рівних навчатимуться й діти з особливими потребами. Загалом, за словами голови Запорізької облради Григорія САМАРДАКА, майже триста шкіл регіону проводять підготовку до такої трансформації навчально-виховного процесу.

 

І ще: Запоріжжя стало другим містом в Україні, долученим до соціальної програми Добродійного фонду Порошенка, який очолює Марини Порошенко. На її думку людяне ставлення до дітей з особливими потребами "потрібне більше нам, всьому суспільству, тому що робить нас гуманнішими, толерантнішими. Діти відразу вчаться допомагати один одному, звертати увагу на те, що комусь поруч потрібна допомога. Такі діти будуватимуть прогресивніше суспільство".

 

Наостанок Марина Порошенко відвідала "Солдатський привал" -- хостел поряд із залізничним вокзалом Запоріжжя-1 для бійців АТО, які повертаються додому. Гостя подарувала волонтерському закладу телевізор і пообіцяла запросити для оглядин "Солдатського привалу" свого чоловіка...

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запорізька область.

 

Голос України