Рішенням Красногвардійського районного суду Дніпропетровська Олександра Дегтярева поновлено на посаді Генерального конструктора — Генерального директора державного підприємства «КБ «Південне». Така інформація з’явилася на сайті підприємства.

Дегтярева було звільнено з цієї посади в лютому 2016 року. Наказ про звільнення підписав нинішній керівник Національного космічного агентства Любомир Сабадош. Причиною звільнення, за словами Сабадоша, стала незадовільна робота конструкторського бюро. Керівництво підприємства обвинувачували в тому, що, витративши дуже великі бюджетні кошти, воно не змогло показати реальні результати.
— Ми хочемо з’ясувати, куди поділися кошти. На «Циклон-4» витрачено 4,5 мільярда гривень, а результату немає. Як керівник агентства, я повинен накласти штрафні санкції, але я не упевнений, що це буде правильно, — пояснював причину звільнення Дегтярева на зустрічі з журналістами керівник НКАУ Любомир Сабадош.
Є питання до діяльності КБ і у Верховної Ради. Так, народний депутат України Юрій Береза на прес-конференції у квітні заявив, нібито СБУ перевіряє причетність якогось комерційного банку до виведення коштів з підприємства.
— Спочатку перевіряли два підприємства: «Південмаш» і КБ «Південне» на предмет використання бюджетних грошей. У КБП вкладалися мільярди, а на виході ми не одержували проектної документації, — розповів Юрій Береза. — При цьому ПМЗ — це величезне підприємство, яке несе на собі всю інфраструктуру. А КБП було виділено, там працює порівняно небагато людей. Вони їздять у відрядження до Бразилії, США, а ПМЗ — чорна конячка, яка повинна все утримувати, при цьому, не скорочуючи робочі місця.
До останнього часу обов’язки генерального директора ДП «КБ «Південне» виконував Віктор Хуторной. Однак на підприємстві не припинялися спроби повернути на посаду Олександра Дегтярева. Щодо останнього рішення суду, сайт zabeba. lі наводить слова першого заступника генерального конструктора — генерального директора з організаційно-економічних питань, головного економіста ДП «КБ «Південне» Євгена Курячого:
— Ми, безумовно, дуже раді такому рішенню, адже весь колектив боровся за це не один місяць. Тепер усі рішення, ухвалені виконуючим обов’язки генерального директора з 17 лютого, буде визнано недійсними, а НКАУ зобов’язано скасувати своє рішення про звільнення Олександра Дегтярева і призначення Хуторного.

Дніпропетровськ.