Фармацевтична компанія «Інтерхім» (Одеса) вимагає від міністра охорони здоров’я України призупинити дії Державної служби з лікарських засобів (Держлікслуби), які перешкоджають нормальній роботі підприємства, і попереджає про можливий страйк.

Про це йдеться у зверненні трудового колективу ТДВ «Інтерхім» до міністра Олега Мусія, переданому до редакції газети «Голос України».

«Держслужба України з лікарських засобів, опираючись на власну думку, власну позицію, власне тлумачення норм законодавства, не маючи на те жодних законних підстав, зупинила виробництво низки препаратів, які не тільки становлять істотну частку продукції підприємства, а й є соціально значущими лікарськими засобами для населення. Таким чином, у результаті самовільних дій державного органа сьогодні фактично заблоковано роботу національного виробника ліків», — сказано у документі.

У компанії зазначають, що штучно створений ще торік і не усунутий досі конфлікт між Держлікслужбою і реально працюючим вітчизняним виробником може спричинити соціальну напруженість і в компанії, і в Одесі. Автори звернення трактують те, що відбувається, як «замовлення» на знищення одного з провідних підприємств фармгалузі.

«Ми відстоюватимемо свою правоту й свої права. Ми прагнемо бути почутими й готові піти на останній крок — негайно почати страйк трудового колективу», — наголошується у зверненні фармвиробника до міністра.

Крім того, трудовий колектив наполягає на «негайному усуненні з посад співробітників Держлікслужби, що вдаються до умисних дій, спрямованих на перешкоджання нормальному функціонуванню підприємства», і просить «терміново розпочати службове розслідування стосовно посадових осіб відомства, які своїми діями компрометують увесь оновлений уряд і власними рішеннями ставлять під загрозу нормальне життя колективу підприємства, членів його родин і тисяч споживачів якісних і доступних ліків вітчизняного виробництва».

Довідка «Голосу України»

ТДВ «Інтерхім» — один із провідних українських виробників готових лікарських препаратів і фармацевтичних субстанцій. Має повний виробничий цикл від розробки й синтезу нових біологічно активних молекул, промислового виробництва фармацевтичних субстанцій до випуску готових лікарських засобів і реалізації власної продукції кінцевому споживачу. Входить у ТОП-10 вітчизняних виробників ліків і ТОП-20 усіх виробників, представлених на українському фармринку. Відповідність виробництва ТДВ «Інтерхим» стандартам GMP було двічі підтверджено результатами інспекцій державних контролюючих органів. У 2011 році «Інтерхім» почав будівництво третьої виробничої черги. В 2014-му компанія планувала інвестувати в розвиток EUR 30 млн. В 2013-му підприємство сплатило в держбюджет більше 50 млн. грн. податків і відрахувань.

В «Інтерхімі» працює понад 500 осіб. Середня зарплата в 2013 році становила 7,698 грн. на місяць.

Тим часом

Нині «Інтерхіму» дозволено відновити виробництво сульфату морфіну, «Аміксину» та «Інтагри». Інші препарати є кодеїновмісними, і в їх виробництві нібито використовувалися незареєстровані субстанції. Лікарська служба має намір зв’язатися із Системою співробітництва фармацевтичних інспекцій (PІC/S) і направити її інспекторів на перевірку виконання одеським «Інтерхімом» умов ліцензування.