Запорізькі активісти збираються захистити репутацію патрульних поліції

 

У Запоріжжі з’явилася нова громадська ініціатива. Цього разу вона пов’язана з надто дорогою кавою в кіосках. У соцмережах бродить новина, що нові патрульні з поліції вже нібито освоїли вишуканий спосіб хабарництва. Порушнику, який пропонує поліцейським гроші, радять попити кави в кіоску. Продавець же заламує ціну в 300—500 гривень за філіжанку, а потім різницю начебто повертає патрульним. Громадські активісти вважають, що це — наклеп, втім, у місті розпочато збір коштів на грошову премію тому, хто такий факт зафіксує на відео.

 

А взагалі в стосунках із поліцією запорізьким активістам не дуже таланить. Жалітися тамтешньому начальству майже безперспективно, тому доводиться все робити самотужки. Одна із найвідоміших учасниць Євромайдану в Запоріжжі Ірина Лех опублікувала 14 травня фото, на якому містом роз’їжджають автівки з прапорами «Беркута». По ньому вже журналісти встановили і формальну власницю автівки, і її родича, щонайменше колишнього «беркутівця». А от чи продовжує чоловік і далі служити в поліції, поки що з’ясувати ніяк не вдається.


Тут одразу пригадалася минулорічна історія. 9 травня 2015 року в запорізькому Парку Перемоги активісти помітили чоловіка з георгіївською стрічкою. Попросили зняти, а коли той відмовився, звернулися вже до міліцейського патруля по допомогу. У відповідь один із патрульних прочитав активістам, а серед них був і редактор однієї із запорізьких газет, цілу лекцію. З неї заявники дізналися і хто вони, і хто взагалі українці, і якою міліціонер вважає Україну. Переважно з нецензурними виразами і важким зітханням, що не може кулаками направити активістів на путь істинну...


Звернення до керівництва нічого не дало, бо колишній «беркутівець» — уже герой і пройшов АТО... Тоді журналісти провели справжнє розслідування і завдяки соціальним мережам встановили, що погляди «справжнього героя» ніяк не змінилися з тих часів, коли він спеціалізувався виключно на розгонах і побитті євромайданівців і взагалі українських патріотів. Зрештою у липні міліціонера начебто звільнили. А вже у грудні 2015 року, коли «невідомі у вишиванках» фактично отримали надзвичайні повноваження «із наведення і підтримання порядку» в Запорізькій міській раді (під час приведення до присяги нового міського голови Володимира Буряка), чоловік знову «виплив». Тепер уже у вишиванці.


Тож кавова ініціатива має або підтвердити кришталево чисту репутацію вже нових поліцейських, або тицьнути носом у проблему людей, котрі б мали нею перейматися за посадою...

Запоріжжя.