Він, зазначимо, друга після Папи посадова особа в ієрархії Римо-католицької церкви. Кажуть, що вперше сановник Ватикану такого рангу побував на лівому березі Дніпра. Разом із ним Запоріжжя вперше відвідав і Верховний архієпископ Києво-Галицький Української греко-католицької церкви Святослав ШЕВЧУК.

 

Кардинал представив Технічний комітет акції "Папа для України" на чолі із єпископом Яном СОБІЛО -- генеральним вікарієм Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-католицької церкви в Україні. Тож Запоріжжя стало центром згаданої акції, розпочатої Папою Римським Франциском 24 квітня. Саме тоді по всіх католицьких храмах Європи зібрали допомогу для постраждалих від війни на Донбасі. Долучилися до акції власними пожертвами і голова Запорізької ОДА Костянтин БРИЛЬ та голова Запорізької облради Григорій САМАРДАК.

 

Кардинал ПАРОЛІН поспілкувався з біженцями та вірними католицького Собору Бога Отця милосердного у Запоріжжі. Оголошено, що на "гуманітарну допомогу можуть претендувати громадські організації, які вже займаються допомогою постраждалим від війни, переселенцям, сиротам, інвалідам". Окрім того Ян СОБІЛО заявив, що "перевага віддаватиметься тим, хто займається допомогою жителям сірої зони, переселенцям і постраждалим в АТО". До слова сказати, сам католицький єпископ із Запоріжжя протягом останніх двох років вже неодноразово відвідував зону боїв і передав благодійну допомогу тим, хто її потребував.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України