На Запоріжжі, на Ботієвській вітроелектростанції, відбулося виїзне засідання Ради оптового ринку електроенергії України, де зібралися представники Мінпаливенерго, ДП «Енергоринок» та інших структур. Мета — розглянути найбільш болючі проблеми в енергетиці.


Голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль закликав учасників засідання продумати питання про спецтариф на електроенергію для споживачів області. І ось чому. «Запорізький край є одним із найбільших енергогенеруючих та енергоспоживаючих регіонів країни. На території області працюють п’ять станцій, які виробляють майже 28% від загальнодержавного обсягу електричної енергії. Лише Запорізька АЕС генерує до 50% усієї електроенергії, виробленої атомними станціями України. Паралельно розвивається і альтернативна енергетика, наприклад, Ботієвська ВЕС має потужність приблизно 200 мегаватт... Треба порушувати на державному рівні питання встановлення спецтарифу в 30-кілометровій зоні навколо всіх наших електростанцій. Це буде вигідним рішенням для споживачів та розвитку території», — наголосив голова ОДА.


Область потопає в так званих безнадійних боргах, адже заборгованість всіх споживачів регіону перевалила позначку в півтора мільярда гривень. Левову їх частку створило ДП «Кремнійполімер», яке, скажемо відверто, нищать уже більше десятка років, а воно ніяк не зупиниться. Щоб уже за звичною схемою за безцінь бути приватизованим і порізаним на металобрухт. До того ж і відключити його від енергопостачання неможливо — це найнебезпечніше в області хімічне виробництво. Другим найбільшим винуватцем боргів регіону є Запорізький алюмінієвий комбінат. Він уже років із п’ять стоїть, а 2015-го навіть реприватизований, втім, попередній власник — російський РУСАЛ, за роки свого управління ЗАлКом устиг накопичити фантастичні борги, і за електроенергію в тому числі. Останні роки підприємство активно різали, а за деякими даними і тепер ріжуть на металобрухт.

Запорізька область.