У Південному Бузі утопився керівник Самооборони Вінниці Віктор ПІЛМАНІС. Його поховали на Центральному кладовищі обласного центру.

 

Загибель самооборонівця супроводжувалася низкою чуток і домислів. Одна з найпоширеніших версій -- Пілманісу помстилися браконьєри, з якими він вів боротьбу. Його друг і побратим на ім'я Сергій (прізвище просить не називати) розповів кореспонденту "Голосу України", що насправді Віктор утопився, рятуючи товариша. За словами співрозмовника, у той вечір їх було троє на березі Південного Бугу. Всі хлопці -- із Самооборони. Імен називати не хоче, бо вважає це неетичним. Двоє пішли купатися, а Віктор залишився на березі. Раптом він почув, як один з них кличе на допомогу. Той, хто топився, тільки нещодавно навчився плавати. Зате Віктор плавав відмінно. Переплисти Буг для нього -- не проблема.

 

-- Віктор в одязі кинувся рятувати побратима, -- продовжує співрозмовник. -- Він допоміг другові вибратися на поверхню води. Той самостійно поплив до берега. Пілманіс підстраховував його, плив за ним слідом. Коли врятований чоловік вибрався з води, оглянувся, але Віктора не побачив.

 

На березі стояв третій товариш. Вони не вірили, що Віктор міг втопитися. Знали, як той добре плавав. Сподівалися, що випірне з води, але цього не сталося. Сергій каже, досі не можуть заспокоїти врятованого Віктором хлопця. Той картає себе, що це через нього втопився його керівник. Особливу тривогу виявляв під час похорону.

 

Якщо все сказане відповідає дійсності, то героїчний вчинок Віктора Пілманіса заслуговує найкращих слів подяки. Втім, побратими із Самооборони чомусь не поширюють наведену інформацію. У серпні 2016-го Віктору Пілманісу виповнилося б 38 років. У нього залишилася мати, дружина й 11-літня донька.

 

-- Причина смерті керівника Вінницької Самооборони Віктора Пілманіса -- утоплення, -- повідомила керівник відділу комунікації обласної поліції Анна ОЛІЙНИК. -- Такий висновок судмедексперта. Видимих ознак насильницьких слідів на тілі не встановлено. Про утоплення людини у поліцію повідомили двоє чоловіків. Сталося це в суботу вранці. Відомості про це внесли у Єдиний державний реєстр досудових розслідувань. Кримінальне провадження відкрито за статтею 115 КК України. Знайшли тіло у воді вночі 26 червня.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України